Važnost proizvodnje domaćih prehrambenih proizvoda

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini ne proizvode ni 10 posto domaćih prehrambenih proizvoda za svoje stanovništvo. Razlozi su višestruki. Od loših poticaja u odnosu na susjedne zemlje, do toga da nije uređen sistem pravila koji bi doprinijeo razvoju poljoprivrede. Ukoliko se nastavi ovim tempom, to bi mogao biti problem za našu zemlju, jer bi se na taj način mogao zaustaviti izvoz domaće hrane u druge zemlje.

Autor: Dino Dropić

Kako bi sačuvali vlastitu proizvodnju, ali i izvoz domaćih prehrambenih proizvoda važno je da se poveća procenat domaće proizvodnje. Sejad Herceg predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača “Organsko” FBiH ističe kako u BiH postoje brojne strategije za razvoj poljoprivrede , koje se iz nekih razloga ne provode.

“U Bosni i Hercegovini možemo slobodno reći unazad nekih desetak ili petnaest godina, nemamo podršku države, nemamo  uređene regulative, a imamo jako puno strategija koje se provode kako na lokalnim tj. koje se pišu na lokalnom , kantonalnom, entiteskom i državnom nivou. Naš veliki problem je sistemsko izbjegavanje problematike razvoja poljoprivredne proizvodnje. Kad sam maloprije napomenuo za strategije koje se rade na lokalnom, kantonalnom i državnom nivou, one se apsolutno ne provode”, istakao je Sejad Herceg predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača “Organsko” FBiH.

Kao jedan od razloga zašto dolazi do stagnacije u razvoju poljoprivrede, ali i do pada proizvodnje jesu i manji poticaji u odnosu na susjedne države.

“ Proizvodnja hrane mora biti uvezana, i da, mora biti  od strateškog značaja. Kad govorimo o strateškom značaju, to su strategije koje se rade minimalno dvije do pet godina i one se moraju provoditi. Kad krenemo od jednog dijela provođenja te iste stratgije , sigurno ćemo vidjeti dobre pomake. Zemlje u okruženju svakako imaju puno veći poticaj za poljoprivredu i kada govorimo o primarnoj poljoprivredi, tu u biti nema profita”, rekao je Herceg.

 Mnoge države najavljuju da će zaustaviti izvoz hrane zbog pretpostavke da neće imati dovoljne količine za svoje stanovništvo. To bi mogao biti veliki problem i za BiH, s obzirom da naša zemlja ne proizvodi ni 10 posto domaće hrane za naše stanovništvo.

Pročitajte...