”Intral BH” zaustavio investicije zbog nemogućnosti povrata 700.000 KM

Za 27. novembar zakazan je novi pokušaj prodaje nekadašnjeg obućarskog giganta Fabrike obuće ”Aida” iz Tuzle. Tvornica je u stečaju, radnici na birou. Iako im je Vlada povezala radni staž oni i dalje potražuju plaće koje su zaradili proizvodeći obuću u ”Aidi”. Istina, u njenim tuzlanskim pogonima i danas se proizvodi obuća. Rade je zaposlenici ”Intrala BH” koji je u obnovu pogona uložio oko milion maraka. Sada strahuju da će prodajom ”Aide” ostati i bez pogona za proizvodnju, ali i bez uloženih 700 hiljada KM. Preciznije, kada je prije otprilike dvije godine ”Intral BH” prenio proizvodnju u iznajmljene pogone ”Aide” u Tuzli, za adaptaciju dijela objekta uložio je oko milion maraka. U međuvremenu su što direktno u svojim pogonima ili indirektno putem kooperanata uposlili 800 radnika.
Nedavno su najavili da su prinuđeni zaustaviti investicije. Ukoliko se imovina ”Aide u stečaju” proda krajem novembra, s njom će izgubiti i, procjenjuju u ”Intralu”, 700 hiljada maraka koje su uložili u obnovu stare zgrade.
Stečajni upravnik akcentira dvije stvari. Prva je da je adaptacija urađena prije stečaja. Druga činjenica je da su im ta sredstva refundirana kroz najamninu, ali je tu i podatak, da bi za poptuni povrat uloženog novca trebalo između 7 i 8 godina. ”Aidini” radnici su na birou. Vlada TK do sada je za povezivanje njihovog radnog staža uplatila 6 miliona maraka. Dugovanja bivšeg obućarskog giganta premašuju 50 miliona maraka. Pokretanjem stečajnog postupka imovina je iznosila sedam miliona. Isplatu neisplaćenih plaća očekuju iz prodaje, a ona je u petom krugu procijenjena na tek nešto više od 4 miliona maraka.