Investicija vrijedna oko 5,5 miliona maraka: Nove bušotine u Rudniku soli Tuzla

U Rudniku soli Tuzla, danas je potpisan Ugovor za bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina. Riječ je o investiciji vrijednoj 5,5 miliona maraka, koja ima za cilj da osigura kontinuitet i stabilnu proizvodnju što je veoma važno i za funkcionisanje Rudnika. Posao bušenja i opremanja istražno-eksploatacionih bušotina dobila je domaća kompanija.

Novinarka: Devleta Brkić

Nakon tri mjeseca intnezivnih radova na odabiru najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova u Rudniku soli Tuzla danas je svečano potpisan Ugovor o realizaciji vrijedne investicije. Riječ je o Ugovoru za bušenje i opremanje osam usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina. Vrijednost investicije je oko 5,5 miliona maraka, dok će do kraja godine biti ukupno investirano oko 10 miliona maraka.

– Uz ovu investiciju od 5.5 miliona maraka za istražno-eksplatacione bušotine i jednu kontrolnu sigurnosnu, tu su još i prateće investicije kao što su nabavka cijevi, fluid-izolanta oko milion maraka, pristupni putevi. Važno je istaći da smo postigli izuzetno povoljnu cijenu, znatno nižu od prvobitno planirane i projektovane koja je iznosila 8 miliona KM, pa nam je to stvorilo pretpostavku za planiranje dodatnih šest bušotina, kazao je v.d direktor Rudnika soli Tuzla d.d. Aziz Čačković.

Sve navedene investicije imaju za cilj da se osigura kontinuitet i stabilna proizvodnja slanice, što je vrlo važno za funkcionisanje Rudnika, istakao je v.d. direktor Čačković.

– Druga vrijedna stvar jeste da je posao dobila domaća kompanija. To je vrhunska kompanija u ovoj oblasti koja ima iskustvo. Nadam se da će to doprijenti njenom razvoju i omogućiti reference za nove poslove širom svijeta, dodao je Ččković.

Ovo je prvi korak ka tom cilju, smatraju u ovoj kompaniji.

– To je prvi put da domaća kompanija dobila taj posao. Mi smo dugo prisutni u Rudniku soli, ali smo radili u saradnji sa stranim kompanijama. Nismo bili opremljeni, nije bilo dovoljno snage da bi to mogli sami obavljati, istakao je Dženan Mujkić, prokurist MINING & DRILLING d.o.o. Gračanica

Današnjem svečanom potpisivanju Ugovora u Rudniku soli Tuzla prisustvovali su direktori Rudnika mrkog uglja Banovići, Rudnika Kreka Tuzla, te JKP “Panonnica” Tuzla, što je potvrdilo da se radi o važnom privrednom događaju za grad Tuzla i Tuzlanski kanton, poručeno je danas.

(RTVTK)

Pročitajte...