Hoće li doći do pravednije raspodjele javnih prihoda u Federaciji?

Raspojedjela prihoda od indirektnih poreza, prema kojem su pojedini kantoni privilegovani, na način da im se uvećava broj stanovnika, površina, broj učenika u osnovnim i srednjim školama, tema je o kojoj se govori godinama unazad. Zastupnici u Federalnom parlamentu iz Tuzlanskog kantona pokretali su i inicijative o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda, nedavno je jedna takva ponovo pokrenuta.Izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji, prema kojem stanovnici odreženih područja, ne bi mogli biti duplo vrednovani pri raspodejli novca od indirektinih poreza, uprkos argumentaciji koju zvaničnici Tuzlanskog kantona godinama iznose, prvenstveno je politička odluka.

-To je isključivo politička odluka. Mislim da će biti veoma teško bilo šta uraditi na tom polju. Apsolutno, ne mislim, da neće biti uloženo mnogo energije da se pokuša to promjeniti. Dosadašnja praksa je pokazala da posoje kantoni koji su zbog takve raspodjele privilegovani. Tuzlanski kanton nije jedan od tih kantona, pojašnjava Vedran Lakić, ministar finansija TK

Prijedlogom izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, upućenim nedavno u parlamentarnu proceduru, predlaže se ukidanje pondera dva.

-Tretiranje Kantona Sarajevo u odnosu na druge kantone, pokušati ispraviti tu nepravdu, dok se Vlada neuozbilji i u parlamentarnu proceduru ne uputi bolji i pravedniji zakon. Ono što smo mi uputili tiče se konkretno odnosa kantona Sarajevo i drugih kantona, to jest izbjegavanje tog pondera dva, koji je od 2006.godine na sceni. Kada se podjeli po glavi stanovnika određena cifra koja treba pripasti svakom stanovniku Federacije onda se broj stanovnika Kantona Sarajevo udupla, kaže Salko Zildžić, zastupnik u PD PFBiH (SDA).

Inicijative o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji pokretane su i ranijih godina, primjerice 2015.godine.

-Zaključak je bio da ministarstvo finansija u roku od 90 dana u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona. Od 2015.godine do danas takav zakona nije došao u parlamentarnu proceduru. Mi ćemo uvijek glasati za izmjenu zakona koji će TK vratiti i od ovog perioda ono što mu pripada, navodi Elzina Pirić, zastupnica u PD PFBiH (PDA).

Zastupnici sa područja Tuzlanskog kantona u Federalnom parlamentu smatraju da je došlo vrijeme da se o raspodjeli javnih prihoda razgovara na bazi argumenata.

-Pokrenuta je inicijativa, gdje smo pomjerili u starnu naše političke partije, i imamo zajedničku intenciju da se, po skraćenom postupku, sačini izmjena zakona o javnim prihodima, gdje bi se ukinuo taj ponder dva, ističe Meliha Bijedić, samostalna zastupnica u PD PFBiH

Mujo Hasić, zastupnik u PD PF BiH (SDP), napominje:

-Ja se zaista nadam da će to ugledati svjetlost dana, da će biti predmet tretiranja na Parlamentu Federacije BiH. Sigurno će u narednom periodu ekspertne grupe iz oblasti fiskalne politike sjesti, staviti argumente na sto i otvoriti tu priču, da li je dosadašnja raspodjela javnih prihoda pravedna ili nije.

-Zakon o raspodjeli javnih prihoda nije dobar. Da je dobar, ne bi se uvodili ponderi za kantone koji se opet ne uklapaju u postojeće kriterije. Naša stranka bi podržala široku javnu raspravu i potpuno novi zakon koji bi uveo moderne kriterije po najbioljim evropskim praksama. Razultat tog zakona treba biti pravednija raspodjela i garantovan regionalni razvoj, smatra Mirsad Čamdžić, zastupnik u PD PFBiH (NS).

Na koji način će završiti prijedlog o izmjeni Zakona o javnim prihodima u Federaciji, koji je u parlamentarnoj proceduri, osim od zastupnika sa područja Tuzlanskog kantona ovisi i o podršci zastupnika iz drugih kantona u Federaciji.

Pročitajte...