Inzko pozvao stranke da iskoriste angažman predstavnika EU i SAD-a

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas se sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, na njegov poziv.

Vodili su sadržajan razgovor o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Bosna i Hercegovina je dobila historijsku priliku da svoju budućnost veže za budućnost Evropske unije. Politički akteri bi tu priliku trebali iskoristiti da se fokusiraju na pitanja koja su važna za građane i za zemlju u cjelini. U tom smislu, visoki predstavnik je čestitao bh. institucijama na postizanju dogovora u vezi s upitnikom Evropske komisije.

Visoki predstavnik je ponovio stav koji već dugo zastupaju OHR i šira međunarodna zajednica da „političke stranke trebaju koncentrirati svoje napore na nalaženje rješenja u predmetu Ljubić, koje će omogućiti nesmetano provođenje općih izbora u 2018. godini i implementaciju izbornih rezultata bez značajnijih odlaganja”.

Pozvao je stranke da iskoriste angažman predstavnika EU i SAD-a te se uključe u konstruktivne napore na postizanju kompromisa.

Visoki predstavnik je također podvukao da je OHR godinama pomagao političkim strankama u iznalaženju rješenja za izbore u Mostaru. Od suštinskog je značaja da političke stranke dođu do zdravog kompromisa koji će što prije omogućiti građanima Mostara da glasaju, saopćeno je iz OHR-a.

Pročitajte...