IPI Akademija promovirala četvrtu generaciju diplomanata

Internacionalna poslovno-informaciona akademija promovirala je novu generaciju, ukupno 38 studentica i studenata. Oni su dobili svoje zaslužene diplome. Na svečanosti u Tuzli su dodijeljene i četiri nagrade koje simbolično nose ime osnivača IPI akademije dr. Hamze Šarića.

novinar Azra Mešić

Podijeljene u dvije grupe i dva termina zbog pandemije, Internacionalna poslovno-informaciona akademija je u Tuzli svečano, s diplomama u rukama ispratila svoju četvrtu generaciju na tržište rada.

  • Ono što je vrlo važno istaći jeste da je ovo prva generacija koja je dobila diplome akreditovane visokoškolske institucije, s obzirom na to da smo mi prošle godine dobili akreditaciju.Nadam se da će im i to pomoći ne samo u pronalasku posla, nego i u nastavku stidija u zemlji i inostranstvu, kaže za RTVTK dr. sci. Damir Bećirović, profesor IPI Akademije.

Među 38 diplomanata svoju je diplomu dobila i Amra Gluhić, koja je okončala studije na studijskom programu Tržišne komunikacije. Nakon fakulteta speciijalizirala se za pisanje projekata i već ima posao.

  • Studiranje na IPI Akademiji pamtim po Studentskom klubu koji je osnovan. Pamtim po osoblju po profesorima, po tome što sam stekla partnerstva i što sa svojim kolegama radim na nekim novim projektima, kaže Amra.

Uz diplome je IPI Akademija dodijelila i nagradu dr. Hamza Šarić za četvero studenata koji su ostvarili naprosječan uspjeh.

  • Ova nagrada za mene je jedna velika motivacija da se još više trudim i što više radim. Studij na IPI akademiji donio je mnoštvo praktičnih vještina koje će svakako dobro doći kako u priivtanom tako i u poslovnom životu, kaže Merima Osmić, diplomantica koja je dobila ovu nagradu.

Ona će pronaći motivaciju i u nastavku studija, na drugom ciklusu, dok ne pornađe posao, kaže ona. Usavršavat će se za oblast digitalnog marketinga.

  • Upravo usmjerenja koja su vezana za informacione tehnologije pružaju veliku vjerovatnoću onima koji to završe da će se vrlo brzo integrisati na tržištu rada tako da je većina ovih diplomanata već pozicionirana na tržištu rada. Ostali se nadam da će u skorije vrijeme biti. Ovo na bi trebalo da predstavlja kraj njihovog formalnog obrazovanja, nego bi trebalo da se usmjere na obrazovanje drugog i eventualno trećeg ciklusa, kako bi se u što potpunijoj mjeri našli na tržištu rada, kazao je ovom prilikom Malik Ikanović, stručni savjetnik u Ministarstvu za obrazovanje i nauku TK koji se obratio diplomantima na svečanosti u Tuzli.

Osim Informacionih tehnologija, ovi mladi ljudi diplomirali  su i na studijskim usmjerenjima za Savremeno poslovanje, Informatički menadžment, za Tržišne komunikacije, te Informatiku i računarstvo.

Pročitajte...