Oni promovišu Tuzlu: Grad zasluženo nagrađuje najbolje učenike i studente

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović upriličio je godišnji prijem za učenike, studente i sportiste iz Tuzle koji su ostvarili nadprosječne rezultate u školovanju i na sportskim i drugim natjecanjima. Ove godine Gard Tuzla obezbijedio je ukupno 76 nagrada koje su ovi mladi ljudi dobili na skromnoj svečanosti u kompleksu Panonskih jezera.

novinar Azra Mešić

Faruk Šehić, student završne godine Fakulteta elektrotehnike u Tuzli dobio je nagradu Grada Tuzle jer je njegov prosjek ocjena čista desetka. Ove godine će diplomirati, a već zna da će karijeru graditi u domenu istražvanja i korištenja obnovljivih izvora energiije.

  • Trenutno sam najviše fokusiran na izradu svog diplomskog rada kojim nastojim da pomognem što više industriji tehnoekonomskom analizom solarnih panela, tj. da imaju što veće prihode od tih solarnih panela, kaže Faruk.

Ovu oblast nije odabrao samo zato što mu je priivlačna nego zato što je aktuelna.

  • Svi znamo da imamo problem sa zagađenjem, a samim tim u skorijoj budućnosti obnovljivi izvori postat će jeftiniji i održljivji. Tako da pored toga što nam obezbjeđuje čist zrak, obezbjeđuje nam i prihode, dodaje on.

Kao i Faruk ove godine je novčane nagrade i priznanja dobilo ukupno troje učenika generacije, 49 studenata i 9 učenika s međunarodnim takmičarskim priznanjima, te 15 sportista koje je Sportski Savez Grada proglasio najboljima.

  • Osvojila sam prvo mjesto na državnom prvenstvu. Drugo mjesto na pojedinačnom nastupu na Balkanskom prvenstvu, treće mjesto u ekipnom. Obišla sam dvije svjetske lige na kojima sam ostvarila zapažene rezultate, a prije par dana sam došla iz Lisabona sa seniorske svjetske lige, gdje sam osvojila visoko deveto mjesto i uspjela sam se izboriti za kvalifikacione olimpijske igre, kaže karatistkinja Stefani Krešić.

Grad Tuzla prepoznaje vlastite promotore. I nagrađuje ih.

  • Već dvadesetu godinu, mi dodjeljujemo nagradu učenicima generacije, zlatnim studentima. Najuspješnijim učenicima kojii su na nekom međunarodnom takmičenju osvojili jedno od tri mjesta i najboljim sportistima koji su postigli nadprosječan rezultat i to daje rezultat. Imate zlatne studente koji danas imaju velike naučne, poslovne ili sportske karijere. Mi želimo promovirati i podržatii prava vrijednosti, a prii tome ne zanemeriti potrebe socijalnih kategorija. Aa ovi su ostvarili najbolje rezultate i treba da dobju zahvalnost Grada i dobiju zahvalnost graadonačelnika, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Osim Tuzlaka, za nagrade Grada Tuzla mogli su konkurisati i ostali studenti Univerziteta u Tuzli, koji nisu iz Tuzle, te studenti iz ovog grada kojii studiraju izvan Tuzle. Među njima je Sarah Skopljak, studentica drugog ciklusa na Muzičkoj akademiji.

  • Osam godina zaredom dobitnica sam nagrade Grada Tuzle, a ova plaketa zapravo je jedna kruna svega toga. S obzirom na to da je Grad Tuzla pratio moje muzičko sazrijevanje i odrastanje upravo kroz ovu nagradu, ali i kroz druge satisfakcije, ispratili su moje srednjoškolske dane i moje studije kako u Sarajevu, tako i u Bijeljini, kaže Sarah za RTVTK.

Dok je na master studiju Sarah je počela i da podučava učenike sviranju klavira. Postepeno iskustvo u radu počela je da stiče i Šejla Zahirović, koja je sa natprosječnim ocjenama diplomirala na Pravnom fakultetu u Tuzli.

  • Prosjek je bio 10.0. Iako sam ispunjavala uslove i prethodnih godina, nisam se prijavljivala na ovaj konkurs. Ove godine sam odlučila i dobila sam ovo priznanje. Trenutno sam na postdiplomskom studiju na katedri za državno međunardno javno pravo i nadam se da ću i u budućnosti moći opravdati ime grada Tuzla sa svojim budućim radom, kaže Šejla.

Šejla je tokom studija kao članica debatnog tima predstavljala Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli na takmičenjima, a osvajali su priznanja na državnim taakmičenjima, kaže ona. Na takmičenjima je zapažene rezultate imala i Anida Šehanović, studentica 4. godine Medicinskog fakulteta u Tuzli koja je nagradu Grada Tuzla također dobila za prosjek ocjena od 10.0.

  • Ovo je šesta godina zaredom kako ja dobivam nagradu Grada Tuzle. Prve tri godine su bile za međunarodne olimpijade za srebro i zlato u Indoneziji i Americi. Zajedno sa sestrom sam bila, kaže Anida.

Ona je priznanja osvajala na naučno-istraživačkim olmpijadama iz oblasti energije i biotehnologije. U Americi je demonstrirala znanje dva puta i jedanput u Indoneziji.

  • A zaista to puno znači. Kad vi odete vani. Osvojite nagradu i dođete ovdje i vidite da to nekome znači, kad imate podršku i da neko to cijeni onda vam je još draže. I imate tu ambiciju i volju da uspijete još dalje, dodaje ona.

Podrška Grada Tuzle neće izostati ni u narednim godinama za najbolje učenike i studente, kazao je gradonačelnik Tuzle, na svečanom prijemu, a od njih očekuje samo da u svom budućem radu, u svojim budućim karijerama ne odustaju od Tuzle, grada u kojemu su odrastali, školovali se. Studirali.