Iskopani mezari za 35 žrtava srebreničkog genocida

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je završeno kopanje mezara u koje će biti spušteni posmrtni ostaci 35 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine.
Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida, rekao je za AA da je sve spremno za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica” iz jula 1995. godine.

“Što se tiče priprema za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima ‘SZ UN-a Srebrenica’, mogu reći da su one privedene kraju. Iskopano je 35 kabura. Sve ostale pripreme oko parking prostora upravo se finaliziraju tako da spremno dočekujemo 11. juli i prihvat svih gostiju koji nam budu dolazili ovdje”, istakao je Alivuković.

Obavijestio je sve, koji dolaze 11. jula u Potočare, kako bi prisustvovali dženazi srebreničkim žrtvama, da su obezbijedili dovoljan broj parking prostora za autobuse i putnička vozila. Alivuković je pojasnio da je parking besplatan i da ne nasijedaju na ponude za parkiranje na ulazu u Potočare iz pravca Bratunca, koji se plaća.

“Ovih dana, kada obilježavamo 23. godišnjicu genocida suočeni smo i s pričama i nametanjima da prestanemo govoriti o genocidu i o 11. julu, da smo kao dosadili s tom pričom i da trebamo pričati o nekim drugim stvarima. Ja poručujem da dok je živih porodica onih koji su ubijeni u srebreničkom genocidu ta priča neće prestati”, poručio je Alivuković.

Pročitajte...