Islamska zajednica upozorava na izbjegličku krizu u BiH

Uzimajući u obzir sve težu situaciju s prilivom izbjeglica i migranata u Bosnu i Hercegovinu, a posebno u Sarajevu i krajiškim općinama, Islamska zajednica u BiH upozorila je da svi pokazatelji govore o tome da je BiH pred ozbiljnom izbjegličkom krizom.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović organizirao je danas sastanak kojem su prisustvovali predstavnici gradskih i općinskih vlasti, te nevladinih organizacija s područja Kantona Sarajevo na kojem je razgovarano o trenutnoj izbjegličkoj krizi.

Sa tog sastanka poručeno je da je neophodno aktivirati akcione planove i koordinaciona tijela oformljena za ovakve situacije te da u tom smislu svi nivoi vlasti moraju početi djelovati bez oklijevanja.

– Također naglašena je neophodnost da se i međunarodne organizacije, naročito one kojima je to mandat, aktivnije uključe u čitav proces rješavanja problema – javila je MINA.

Islamska zajednica izrazila je spremnost za pružanje pomoći u granicama svojih mogućnosti, ali i dalje insistira na sistemskom rješenju.

Uvjeti u kojima izbjeglice i migranti danas borave u javnim gradskim prostorima i sve ono što se tamo dešava, kao i pokušaji različitih manipulacija njihovom patnjom, neprihvatljivi su i zato nadležni državni organi moraju pronaći adekvatno rješenje.

U Islamskoj zajednici podsjećaju da su još početkom februara ove godine upozoravali na taj problem i tražili od nadležnih organa da se ozbiljno pozabave tim pitanjem.

Pročitajte...