IT sektoru nedostaje 6 hiljada radnika

Nedostatak adekvatne radne snage jedan je od velikih izazova s kojim se trenutno suočava informacijsko – komunikacijski sektor u Bosni i Hercegovini. Iako se radi o sektoru koji nudi zanimljivo radno okruženje i iznadprosječna primanja, odgovor na nedostatak radne snage, IT kompanije ne mogu ponuditi samostalno, te ga je neophodno tražiti zajedničkim djelovanjem sa institucijama vlasti i obrazovnim sistemom.

Sve ovo bio je povod za sastanak premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića sa predstavnicima Bit Alijanse, asocijacije koja okuplja 46 kompanija iz IT sektora Bosne i Hercegovine i koje zapošljavaju 60% čitave radne IT radne snage u BiH. „Software-ska industrija ima potencijal da zaposli oko 6.000 ljudi u Bosni i Hercegovini u narednih 5 godina. To je velika prilika za smanjenje stope nezaposlenosti, kao i sprječavanje migracija mladih osoba“ rekao je generalni direktor Bit Alijanse Armin Talić.

I pored svih benefita koje nudi ova grana privrede, još uvijek je slab interes mladih osoba za školovanje u ovom pravcu. S tim u vezi predloženo je  stvaranje uslova za pokretanje specijalističkog, dvogodišnjeg studija na Univerzitetu u Tuzli.   Također bilo je govora i o nabaci i instaliranju IT laboratorije u okviru Univerziteta u Tuzli, a koja bi modernizirala nastavni proces, te doprinijela skraćivanju vremena prilagodbe budućih IT stručnjaka izazovima koje pred njih budu postavljali budući poslodavci.

Pročitajte...