U Tuzlanskom kantonu kontinuirano raste prerađivačka industrija

Vlada TK je prihvatila Izvještaj o razvoju sa Izvještajem o implementaciji Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016.- 2020. godina za 2017. godinu. Njime je prezentiran cjelovit pregled situacije i napretka Tuzlanskog kantona u 2017. godini, te kao takav će poslužiti Vladi kao putokaz u budućim razvojnim procesima.

Ostvareni izvoz u kantonu iznosi 1.548 miliona maraka, a uvoz 1.791 miliona. Pokrivenost uvoza izvozom veća je nego u Federaciji. Važno je napomenuti da je jedan od ključnih razloga rasta izvoza u nekoliko proteklih godina u Tuzlanskom kantonu, kontinuirani rast i razvoj prerađivačke industrije kao pokretačkog sektora privrede Tuzlanskog kantona. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u 2017. godini u Tuzlanskom kantonu je zabilježen porast broja zaposlenih osoba, što je za više od deset odsto nego u 2016. godini, a što se može dovesti u vezu sa povećanjem broja poslovnih subjekata na području Tuzlanskog kantona.

Za  provedbu Strategije razvoja Tuzlanskog kantona plairano je 346 miliona maraka za 45 mjera u svim sektorima, od čega je Akcionim planom za prošlu godinu planiran iznos od oko 59 miliona.

Pročitajte...