Ivan Šebalj pobjednik Izbora za sportsku fotografiju godine “Tomislav Trojak”

Fotoreporter iz Sarajeva Ivan Šebalj pobjednik je Izbora za sportsku fotografiju godine „Tomislav Trojak“ koja se tradicionalno organizuje i dodjeljuje u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli.

Šebalj je četvrti pobjednik konkursa za najbolju sportsku fotografiju koja nosi naziv po legendarnom tuzlanskom fotoreporteru Tomislavu Trojaku, koji je preminuo 12. septembra 2015. godine.

“Imao sam tu sreću da je žiri odabrao moju fotografiju kao najbolju za ovu godinu. Zahvalio bi se žiriju i organizatoru što čuvaju sjećanje na Tomislava Trojaka i samim tim što nama daju šansu da izložimo svoje radove publici. Moja fotografija je nastala na stadionu “Grbavica”. To je bila fudbalska utakmica između Željezničara i Slobode, možda tu ima i malo simbolike, ja sam iz Sarajeva, Tomo je iz Tuzle”, izjavio je ovom prilikom Šebalj.

Drugo mjesto, prema ocjenama stručnog žirija, pripalo je Jasminu Hadžiću iz Zenice, a treće njegovom sugrađaninu Draženku Jurišiću.

Na konkurs za Izbor sportske fotografije godine prijavilo se 27 autora iz cijele Bosne i Hercegovine sa 50-ak fotografija koje su nastale na sportskim borilištima u 2020. godini.

Uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji fotografi su osvjetalili obraz svoje profesije i na konkurs, koji je već postao tradicionalan, poslali svoja ostvarenja.

Predsjednik stručnog žirija Robert Andrejaš je izjavio: “Ove godine zbog koronavirusa je bila puno manja ponuda. Tereni su bili jedan dio godine prazni tako da je bilo apsolutno nemoguće snimati. Fotografi su ipak dali vjerovatno svoj maksimum, pogotovo nagrađeni autori koji su napravili fotografije koji bi mogle biti primjer za ugled evropskoj sportskoj fotografiji. To su stvarno tri izvrsne fotografije, a kod pobjedničke je presudio kadar. Zapravo kompozicija u kadru. Svi koji vide fotografiju prepoznat će pravu dijagonalu koju spajaju dva ljudska tijela. Uz to jako je teško uhvatiti jedan takav moment a to je u sportskoj fotografiji često ključ”.

Izbor sportske fotografije godine „Tomislav Trojak“ organizuje Udruženje građana „Centar kreativnih aktivnosti“ iz Tuzle u partnerstvu sa Ministarstvom za kulturu, sport i mlade TK i Bosanskim kulturnim centrom TK.

“Korona nam je bila još jedan veći izazov da se tradicija održi, odnosno kontinuitet manifestacije. I upiti sportskih fotografa iz cijele BiH su nam davali taj dodatni motiv da istrajemo, tako da smo napravili manifestaciju i u ovim složenim uvjetima u znak sjećanja na doajena Tomislava Trojaka”, riječi su predsjednika UG “Centar kreativnih aktivnosti” Nedima Salaharevića.

Ranijih godina su ovu prestižnu nagradu osvojili Denis Ruvić iz Sarajeva, te Aleksandar Čavić i Jelena Đurđević iz Banjaluke

Pročitajte...