Izdato upozorenje na poplave na Balkanu, u BiH vjetrovi do 90 kilometara na sat

Danas je izdat narandžasti meteoalaram za područje Banje Luke, Višegrada, Mostara i Trebinja.

Intensive rain is coming for Balkans

Extremely heavy rain will threat the Balkan Peninsula with flooding in the next days. At some places, it could rain up to 500mm in Montenegro and more than 300mm in the south of Albania during the next 72 hours. Snow precipitation is to be expected at higher elevations. Follow our forecast at: https://www.windy.com/?iconEu,rainAccu,41.373,18.254,7,m:eQfagG7,a:IFxFL

Posted by Windy on Donnerstag, 1. Februar 2018

U subotu ujutro snijeg će padati u Krajini te zapadnim i sjevernim područjima BiH, dok će u ostatku zemlje padati kiša. U poslijepodnevnim satima doći će do pada temperatura pa će i u ostatku zemlje padati snijeg. Iz FHMZ-a ističu da lokalno može pasti i 120 litara kiše. U Hercegovini će puhati olujni jugo brzine do 90 kilometara na sat.

Temperature će se kretati od 0 do 4 u Krajini i na sjeveru, dok će u ostatku zemlje biti između 8 i 14, na jugu do 16 stepeni. Crveni meteoalarm izdat je za područje Trebinja i Mostara, a narandžasti za područja Sarajeva, Livna, Bihaća i Foče.

Nedjelja će osvanuti sa snijegom koji će u večernjim satima preći u kišu, a u Hercegovini se očekuju lokalni pljuskovi. Vjetar u Bosni će biti sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini slabi jugo. Temperature će biti od -1 do 4 u Bosni, a u Hercegovini od 4 do 9 stepeni.

Prvi dan nove radne sedmice osvanut će s tamnim oblacima u Bosni, dok će u Hercegovini biti sunčano, a naoblačenje će uslijediti sredinom dana. Jutarnje temperature kretat će se od -5 do 0, na jugu do 2 stepena, a dnevne od 1 do 5, na jugu do 8 stepeni.