Izetbegović-Bo: Dva termobloka riješit će problem zagađenja zraka u Tuzli

Razgovarano je o saradnji dviju prijateljskih zemalja, a posebna pažnja posvećena je projektima izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla i izgradnji Termoelektrane Banovići.

Ambasadorica Bo informisala je Izetbegovića da je kineska strana završila sve potrebne procedure za Blok 7 u Tuzli, te da je potrebno da to urade i Vlada i Parlament Federacije BiH, kako bi kamen-temeljac bio položen krajem novembra.

Izetbegović je istakao da će se uraditi sve što je neophodno kako bi i bh. strana na vrijeme okončala procedure, naglašavajući da ovi projekti, osim ekonomskog, imaju i veliki ekološki značaj, jer će se njihovom realizacijom u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje zraka u Tuzli.

Izetbegović je pozdravio i skoro potpisivanje sporazuma o međusobnom ukidanju viza građanima BiH i Kine, što će svakako pospješiti razvoj turizma. U tom kontekstu, sagovornici su značajnim ocijenili i konferenciju o turizmu koja će se održati u Sarajevu od 23. do 25. novembra, u okviru inicijative “16+1”.

Sagovornici su ocijenili da su odnosi BiH i Kine u uzlaznoj putanji, posebno u ekonomskoj sferi, te da ima još mnogo prostora za napredak.

Pročitajte...