Izetbegović: Nismo došli u Brisel da nešto riješimo, nego da predstavimo probleme Josephu Daulu

“Uvijek vrijedi pričati”, dodao je Izetbegović u kratkoj izjavi za HRT.

Izetbegović je zajedno s ostalim članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem imao pojedinačni sastanak s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Josephom Daulom u Briselu.

Nakon sastanka Izetbegović je novinarima kazao kako je vrlo sužen prostor za rješenje.

“Vrlo je sužen prostor za neko rješenje. Razgovara se, prije svega, samo o Domu naroda, mada gospodin Čović insistira da se tome priključi problem izbora članova Predsjedništva. Ali neće se o tome govoriti ovdje u Briselu, nego samo o Domu naroda, odnosno implementaciji presude Ljubić i to je veoma uzak prostor. Ne možete vi sa 17 predstavnika, od čega će devet ili deset biti iz kantona, riješiti valjano presudu Ustavnog suda”, ocijenio je predsjednik SDA.

Dodao je kako je Daula upoznao o problemima i da je bitno da prvi čovjek EPP-a bude upoznat o stanju u BiH.

“Govori se o problemu, kako ga riješiti. Mislim da mi danas nismo ni došli tu da nešto riješimo, nego da predstavimo stvar gospodinu Daulu i da, eventualno, od njega dobijemo sugestije, kao i od njegovih ljudi. Tako da pomaka nema, ali uvijek treba pričati. Potrebno je da predsjednik EPP-a zna problem i zna detalje”, zaključio je Izetbegović.

Pročitajte...