U BiH za vikend kiša i snijeg

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), u petak prijepodne očekuje se kiša u Hercegovini, Krajini, zapadu i jugozapadu Bosne. U ostalim područjima kiša u drugoj polovini dana. Od sredine dana se prognozira pad temperature zraka u Krajini i od poslijepodnevnih sati kiša će preći u susnježicu i snijeg.

U Hercegovini se većinom očekuje između 20 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i do 100 litara kiše po metru kvadratnom.

U noći na subotu u Hercegovini, jugozapadnim i istočnim područjima Bosne su izgledni i olujni udari juga brzine 70 do 90 kilometara na čas. Temperatura zraka većinom između 10 i 16 stepeni Celzijusovih.

U subotu, prijepodne snijeg ili susnježica su najizgledniji u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. U ostatku zemlje kiša. Od sredine prema kraju dana postepen pad temperature zraka u Bosni će usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Prognozirana količina padavina se većinom kreće između 20 i 40 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne i do 60 litara kiše po metru kvadratnom.

U subotu vjetrovito u Hercegovini, centralnim, jugozapadnim i istočnim područjima Bosne. Izgledni su jaki, čak i olujni udari juga. U poslijepodnevnim satima jugo će oslabiti. Temperatura zraka u Krajini i sjevernim područjima zemlje između nula i tri stepena. U ostatku zemlje temperatura zraka između osam i 13, na jugu i do 16 stepeni Celzijusovih.

U nedjelju se u Bosni prognozira slab snijeg ili susnježica, a u Hercegovini slaba kiša. Prestanak padavina od poslijepodnevnih sati. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka u Bosni između minus dva i četiri, a u Hercegovini između četiri i osam stepeni Celzijusovih.

U ponedjeljak u Bosni oblačno, u Hercegovini sunčanije prijepodne, zatim se očekuje naoblačenje od sredine dana. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus pet i nula stepeni, na jugu do dva stepena Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između jedan i pet, na jugu zemlje do osam stepeni Celzijusovih.