Izetbegović o borbi protiv korona virusa u BiH

Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) prilikom posjete Tuzlanskom kantonu kazao je da se Bosna i Hercegovina relativno uspješno bori sa epidemijom koronavirusa. U intervju koji je dao za našu televiziju govorio je i o ekonomskom opravku naše zemlje, i mjerama koje će biti poduzete u savladavanju negativnih posljedica po privredu BiH.

Bosna i Hercegovina je adekvatno odgovorila na pojavu koronavirusa. Sa ovim problemom nosi se uspješnije od nekih bogatih i razvijenih zemalja, smatra  dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović. On smatra da je, uprkos blokadama državnih institucija od strane SNSD-a, uspostavljena solidna saradnja i ostvaren dobar rezultat u borbi protiv ovog nevidljivog neprijatelja.

– Da tu nema kakve – takve saradnje sa HDZ-om, SNSD-om, ne bi bilo tako. SNSD ima svoje planove da koči državu, ističe entitet i čini ga vidljivijim, da pokušava postići što jaču poziciju za entitet. Oni će, sasvim jasno, to nastaviti raditi i kada pandemija prođe. Mi, s druge strane, kanimo jačati državu, istakao je Izetbegović.

Federacija je donijela niz mjera. Predstavnički Dom Parlamenta FBiH usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, izazvanih pandemijom koronavirusa. Osigurano je i pola milijarde kreditnih sredstava.

– Mislim da ta sredstva treba pametno koristiti. Ne znamo koliko će trajati cijela ova situacija vezana za koronavirus. U ovom času korona pada, ima izvjesno usporavanje i na globalnom nivou. Ipak mislim da se ne bi trebali naglo otvoriti, ne bi smjeli naglo potrošiti sredstva  koja imamo. Krenut ćemo sa pola miliona.  Ubacivat će se još sredstava, prije svega u ekonomiju. Ekonomija je ta koja se usporava, padaju investicije. Trebat će čim prije vještački pokretati te točkove koji su se usporili, kazao je dopredsjedavajući Izetbegović.

Naglasio je da i u ovom kriznom vremenu treba nastaviti strpljivo raditi na pomirenju.

– Bosanci su dobri ljudi. Neka se ne daju zbuniti. Ipak su Srbi, Hrvati i Bošnjaci jedan narod. Imamo isti sistem vrijednosti. Vrijeme je da malo stanemo, da usporimo, da čuvamo i poštujemo jedni druge, poručio je Izetbegović.

BiH pretača je onog što je danas ujedinjena Evropa. Etnička raznolikost bogatstvo je naše domovine. Pored toga, BiH bogata je i prirodnim resursima. Sve to bi nam trebalo pomoći u prevazilaženju, kako svih do sada, tako i ove krize.

(RTV TK)

Pročitajte...