U Tuzlanskom kantonu 11. dan nema novooboljelih koronavirusom

U Tuzlanskom kantonu 11. dan nema novooboljelih koronavirusom. Smanjen je i broj klastera. Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite ukinut je policijski sat na području Federacije BiH.  U posljednja 24 sata  na koronavirus u Tuzlanskom kantonu testirana su 203 uzorka i svi rezultati su negativni. Zahvaljujući sve povoljnijoj epidemiološkoj situaciji kako na  području kantona, tako i federaciji, ukinuta je i mjera karantina za sve osobe koje su stigle u BiH. Rješenje o karantinu, zamijenit će rješenjem o obaveznoj kućnoj izolaciji. Nadzor osoba smještenih u kućnu izolaciju vršit će policijski službenici, kako bi se pridržavali svih navedenih mjera.

Autor: Dino Dropić

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je povoljna. U Proteklih 11 dana, na ovom području, nema novozaraženih koronavirusom.  Tokom zadnja 24 sata testirane su 203 osobe i svi  rezultati  su bili negativni. Iz dana u dan sve je veći broj oporavljenih na ovom području. Rezultat toga je i smanjenje broja aktivnih klastera. Klaster  Tuzla i klaster UKC-a od danas više ne postoje.

“ U kućnoj izolaciji imamo 431 osobu. Ukupno testiranih od početka testiranja pa do danas je 3082 uzorka. U protekla 24 sata su testirana 203 uzorka i dalje nastavljamo ovaj trend negativnih rezultata i nemamo niti jedan pozitivan uzorak u ovoj grupi. Ukupan broj pozitivnih na području Tuzlanskog kantona od 27.3. pa do danas je iznosio 84 osobe,  s tim da je trenutno aktivnih pozitivnih slučajeva na području Tuzlanskog kantona 11. Iz bolnice je otpušteno kao oporavljenih 24 osobe, iz kućne izolacije 46. Imali smo jedan premještaj u druge kantone radi nastavka liječenja i 2 smrtna slučaja. Kada je riječ o hospitaliziranim na području UKC-a imamo 3 osobe i u kućnoj izolaciji se nalazi 8 osoba”, rekla je Dajana Čolić ministrica za zdravstvo Tuzlanskog kantona

Sve povoljnija epidemiološka situacija rezultirala je i ukidanjem obaveznog karantina za sve  osobe koje su stigle u BiH. Ovo je odluka Federalnog štaba civilne zaštite, a sve osobe koje napuste karantin, morat će u kućnu izolaciju. Tu će provesti onoliko dana koliko im je ostalo da provedu u karantinu.

“ Ovom naredbom od danas prestaju da postoji karantini za osobe koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu. Lica koja se trenutno nalaze u karantinu prema rjesšenjima Federalnog mnistra zdravstva, ista će se staviti van snage. Evo sad ste čuli razgovor sa Sarajevom. ZNači federalno ministarstvo priprema rješenja za svako lice pojedinačno, da rješenje po kojem je stavljeno u karantin stavi van snage, stim što će se ova rješenja o karantinu zamijeniti rješenjima kantonalnog sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničavanju kretanja ljudi koji će napustiti karantin. Znači to je ona kućna izolacija. Po meni mislim da bi santirani inspektor samo trebao da do punog iznosa izolacije onih 14 dana sada samo produži kućnu izolaciju za broj dana koji nije proveden u karantinu do onih 14 dana”, istakao je Zoran Jovanović direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Nadzor osoba u kućnoj izolaciji kao i dosada će vršiti policijski službenici Tuzlanskog kantona. Iz kantonalne uprave civilne zaštite pozivaju sve osobe koje su napustile karantin da se pridržavaju kućne izolacije i mjera koje će im propisati sanitarni inspektori.

Pročitajte...