Izetbegović o sredstvima MMF-a: Postigli smo solidan dogovor (VIDEO)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon sastanka u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, na kojem je postignut dogovor o raspodjeli kreditnih sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio novinarima da je postignut solidan dogovor, te da su pomogli Vijeću ministara BiH i vladama.

Izetbegović je naveo da će se iznos planiranih sredstava dijeliti na procente – 62 posto za Federaciju BiH, 38 posto za Republiku Srpsku, a bit će odvojeno po pola procenta za Brčko Distrikt.

– Unutar Federacije BiH nastavit ćemo dogovor o distribuciji, jer kantoni nose veliki dio borbe sa koronavirusom, kad je u pitanju zdravstvo, policija, biroi rada odnosno ljudi koji će ostati bez posla. Taj teret će biti pretežno na kantonima. Tako da ćemo dogovoriti te procente u sljedećim danima – istakao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, dogovorili su se da podrže formiranje koordinacionog tijela, koje će na dnevnoj bazi da se bavi osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama, u čijem će sastavu biti tri premijera – predsjedavajući Vijeća ministara i dva entitetska primijera te uz njih ministar sigurnosti, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa…

Pročitajte...