Izetbegović: SDA će dobiti ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane

Izetbegović je rekao da je sastanak bio bolji od onoga što se očekivalo te da su pribiliženi stavovi što se tiče resora. Kako kaže, misli da je riješenje da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH preuzme nestranački kadar.

On je rekao da je “zapelo” kod usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i da SDA ne odustaje od toga. SDA bi trebala preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo odbrane BiH.

Izetbegović je rekao da bi ministar iz reda Ostalih trebao doći sa teritorije RS-a i da bi ga trebala predložiti srpska strana.

“Sada je stvar u aktivaciji MAP-a. Sve ostalo je dogovoreno”, rekao je Izetbegović još jednom ističući važnost poštivanja zakona i Ustava BiH.

Dakle, predstavnici iz RS-a u Vijeću ministara BiH pored Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH dobiti će i poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Stranke okupljene oko HNS-a dobit će Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo finansija BiH i Ministarstvo pravde BiH.