Živinička Gimnazija domaćin Sajma inovacija

Živinička Gimnazija je danas bila domaćin Solarnog festivala. Dio je to aktivnosti u prekograničnom projektu INTERREG, u kojemu je kao predstavnica Tuzlanskog kantona ova škola bila pobjednica takmičenja u kojemu je glavni zadatak bio ušteda energije. Osim prezentacije njihove nagrade, na Solarnom sajmu je predstavljeno i ukupno 10 učeničkih inovacija koje su prema ocjeni međunarodnog žirija bile najbolje na sajmu inovacija koji je ranije održan na području Hrvatske.

novinar Azra Mešić

Gimnazija u Živinicama je u periodu od 4 mjeseca koliko je trajalo mjerenje uštede električne energije trošila 20 odsto manje nego ranije. Bio je to najbolji rezultat od svih 105 škola koliko ih je učestvovalo u projektu INTERREG.

– Svako ovo ulaganje u učenike daje određene rezultate u budućnosti. Tako je i kod nas. Meni je posebno drago što smo dobili solarni laboratorij, kao i dio opreme za kabinet informatike, odnosno informacione tehnologije, kaže Sanel Mumić, direktor Gimnazije Živinice, pojašnjavajući detalje učešća u ovom projektu.

Uz prezentaciju solarnog laboratorija danas su predstavili i idejna rješenja za prikupljanje i korištenje solarane energije, koja su smislili učenici škola takmičara. Među najbolje ocjenjenim je i inovacija maturanta ove Gimnazije Salke Užičanina.

– Moja inovacija je solarni toplozračni kolektor koji koristi svjetlosnu energiju koju fototermalnom energijom pretvara u termalnu energiju, odnosno toplotnu koja biva korištena za zagrijavanje zraka, kojim grijemo prostorije, objekte i slično, kaže ovaj učenik inovator.

Svi učenici su prije materijalizacije svojih inovacija prošli edukaciju o korištenju obnovljivih izvora energije koju su osim školskih nastavnika radili i djelatnici Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, te članovi Udruge Zelena akcija iz Zagreba.

– Puno su otvoreniji nego odrasli. Odrasli imaju razvijena neka svoja mišljenja dok djeca su otvorena za sve prijedloge i vrlo dobro razumiju potencijal obnovljivih izvora energije, tumači Faton Berzati, član Udruge Zelena akcija iz Zagreba koji je bio mentor na izradi inovacija.

Projekt INTERREG sufinansirala je Vlada Tuzlanskog kantona i zahvaljujući njemu obnovila je 6 škola. Benefiti su mnogo veći, kažu u resornom Ministarstvu privrede, jer upravo ovaj projekt bio ocjenjen kao najbolji od 160 aplikacija i Tuzlanski kanton ima šanse da ponovo aplicira za finansiranje projekata iz fondova Evropske unije.

– Prepoznali smo kroz ovaj projekat da su ove mjere jako efikasne, da se vrlo brzo može unaprijediti stanje kad je u pitanju obrazovanje. Stoga smo pripremili još jedan zajednički projekat zajedno sa CRP-om i Brodsko-posavskom županijom i aplicirali u okviru drugog poziva INTERREG-a, kao što je ovaj projekat nosio sa sobom, Erna Kusturica, pomoćnica ministra privrede TK.

U novom projektu priliku za investicije u skladu sa standardima energetske efikasnosti dobit će još 18 škola sa područja Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...