Izgradnja Bloka 7: Pripremni radovi trebali bi biti okončani do početka novembra

U Elektroprivredi BiH očekuju da pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla do početka novembra budu upotpunosti završeni. U narednim danima očekuje se etapno i postepeno predavanje gradilišta kineskim partnerima. Iz Elektroprivrede ističu da se bez obzira na složenu epidemiološku situaciju aktivnosti vezane za gradnju Bloka 7 obavljaju u okviru dinamičkog plana.

Novinarka: Devleta Brkić

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je u završnoj fazi pripremnih radova za izgradnju Bloka 7 Termolektrane Tuzla, potvrdio nam je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH. Prema njegovim riječima očekuju se da pripremni radovi budu u potpunosti završeni do početka novembra ove godine.

– Obzirom da su kineski partneri stigli u BiH i da su prošli period samoizolacije, mi smo počeli operativne sastanke i pripreme za izgradnju samog Bloka. U narednim danima očekuje nas etapno i postepeno predavanje gradilišta kineskim partnerima u onom dijelu u kojem je potrebno da oni započnu svoj dio posla. Očekujemo da se to završi u narednih 40 do 60 dana. Nakon toga nam slijedi, i paralelno s tim, izrada baznog dizajna, nakon toga izrada glavnog projketa i početak izgradnje Bloka 7, kazao nam je Salkić.

Salkić ističe da se aktivnosti vezane za gradnju Bloka 7 obavljaju u okviru dinamičkog plana.

– Neka smo mala pomjeranja imali obzirom da smo avans planirali platiti negdje u martu i samim tim činom uvesti izvođača u posao. Zbog pojave epidemije i okolnosti koje su nam svima poznate, mi smo taj period nešto prolongirali. I to smo uradili umjesto u martu, u julu mjesecu. Ali smo to vrijeme iskoristili za neke aktivnosti, neke radnje koje su potrebne za izgradnju Bloka 7. Danas se nalazimo u dinamičkom planu, nemamo kašnjenja, i nadamo se da će tako ostati do kraja realizacije projekta, istakao je direktor Salkić.

Elektroprivreda BiH je u julu mjesecu izvršila uplatu avansa Kinezima u iznosu od blizu 214 miliona konvertibilnih maraka. Podsjetimo, da je realizacija izgradnje Bloka 7, snage 450 MW električne i 270 MW toplotne energije, planirana za 56 mjeseci, učestvovat će okvirno hiljadu radnika, a posao je ugovoren po principu “ključ u ruke”. Ukupna vrijednost projekta izgradnje Bloka 7 je 722 miliona eura, gdje je 15 posto vlastito učešće Elektroprivrede BiH, dok je ostatak kredit Exim banke.

(RTVTK)

Pročitajte...