TK: U prvih šest mjeseci smanjen broj otuđenja vozila

U periodu od januara do jula ove godine na području Federacije Bosne i Heregovine smanjen je broj krivičnih djela otuđenja motornih vozila. Prošle godine, za prvih šest mjeseci, policiji je prijavljeno 230 krađa, dok je ove godine prijavljeno 126 krađa.
Prema zvaničnim podacima Federalne Uprave policije, u januaru prošle godine u Fedraciji je evidentirano 30 krađa vozila, dok je u ovoj godini taj broj iznosio 23. U februaru 2019. godine zabilježena je 41 krađa vozila, dok je u istom mjesecu ove godine evidentirano 26 krađa. U martu je bilo 17 krađa manje u odnosu na prošlu godinu. U aprilu je bilo čak 30 krađa manje u odnosu na prošlu godinu. Manje krađa automobila u FBiH bilježi se i u junu i julu.
– Na području TK evidentirana su 32 otuđenja putničkih motornih vozila, što je za 18 vozila manje u odnosu na prošlu godinu. kaže Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK .
Za krađe automobila karakteristično je što se uglavnom radi o organizovanim kriminalnim grupama, koje nakon krađe, skrivaju vozila na unaprijed pripremljenim lokacijama, unajmljenim garažama, parkinzima i slično. Jedan dio vozila preveze se izvan granica BiH, jedan dio se krivotvori na druge dokumente, a jedan dio se rastavi i proda u dijelove, dok se jedan dio vrati putem novčanog otkupa.
– Operativnim radom policijskih službenika rasvjetljeno je 9 otuđenja putničkih motornih vozila na TK, a 8 lica je predato u nadležnost Tužilaštva TK, pd čega se u 6 slućajeva radi o ponavljačima u izvršenju ovih krivičnih djela – dodaje Kapidžić.
Prema statistici, i dalje se najčešće kradu Volkswagenova vozila, a u prvih šest mjeseci prošle godine ih je ukradeno 139, dok ih je u ovoj godini ukradeno 17. Na meti lopova su česti i audi, mercedes i Škoda vozila.