Izlaz iz krize postoji – poručili sa Biznis foruma održanog u Tuzli

U okviru obilježavanja 45. godišnjice Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je u ovom gradu održan Biznis forum, glavni dio Internacionalne naučne konferencije u čijem je fokusu bio „Ekonomski odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom Covida 19“. Predstavnici kantonalne Vlade, ekonomski eksperti sa nekoliko univerziteta, privrednici, predstavnici sektora bankarstva, osiguranja, nevladinih organizacija i studenti kroz tematske panel sesije su dali prijedloge za rješenja niza problema s kojima se ekonomija Bosne i Hercegovine suočila unazad dvije godine koliko traje pandemija.

novinar Azra Mešić

Bosna i Hercegovina se nije oporavila ni od svjetske ekonomske krize, a došla je pandemija. Zato, domaći stručnjaci, a s njima i donosioci odluka ne smiju prestati pronalaziti zajednička rješenja za probleme koji se ekonomiji ove zemlje nameću iz dana u dan, poručili su učesnici Biznis foruma, centralnog događaja trodnevne Konferencije koju u Tuzli organizuje Ekonomski fakultet.

  • Ne vidimo da se koncipira adekvatan program koji bi odgovorio na izazove modernog doba, koji su vrlo teški, a u slučaju BiH su vrlo teški jer je potrebno izvršiti strukturnu promjenu ekonomije. Nama trebaju duboke strukturne reforme, kazao je za RTVTK prof.dr. Vjekoslav Domljan, univerzitetski profesor iz Sarajeva.

Tuzlanski kanton je tokom pandemijske krize uspio sačuvati privredu zdravom, prije svega jer su mala i srednja preduzeća sačuvala radnike i proizvodnju. Praksa zatvaranja firmi nije ovdje bila slučaj, kazao je Mevludin Hodžić, ministar za privredu TK.

  • Poredeći januar 2020. i januar 2021. godine, mogu reći da je tokom 2020. bilo zaposleno 103.600 radnika u TK, a tokom 2021. oko 103.400. To znači neznatnu promjenu. Znači da nije bilo značajnijeg otpuštanja radnika. Bilo je otpušteno oko 6.000 radnika. Ali smo imali i novih zapošljavanja. Ali pošto se naša privreda sastoji od malih i srednjih preduzeća, to znači da su ipak sačuvala svoju vitalnost, dodao je on.

U ovom trenutku u Tuzlanskom kantonu je više zaposlenih u odnosu na početak godine. Taj broj treba zadržati i stvoriti još bolji ambijent u vrlo neizvijesnoj situaciji s koronom, pa će iskustva stručnjaka i kreatora ekonomskih politika na svim nivoima biti od koristi kad nakon ove Konferencije izađe zbornik radova prezentiranih u nekoliko odvojenih panel sesija, kazali su domaćini.

  • Gdje ćemo akademskoj zajednici i široj javnosti predočiti naša istraživanja, naša promišljanja o različitim sektorima krize, od problema u monetarnoj politici, do problema na tržištu rada, do potrebe za što bržom digitalizacijom poslovnog sektora, tako da tj Zbornik radova može biti dobra vodilja svima onima koji žele da naprave neku promjenu u našoj zemlji, poručila je prof.dr. Meldina Kokorović Jukan, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ekonomija naše zemlje uslovljena je kretanjima na globalnom tržištu. Istovremeno se suočava s poskupljenjima i rastom javnog duga. I svaki pojedinačni savjet, svaki dogovor i stručno rješenje može biti nova prilika za suočavanje s krizom, složili su se učesnici Biznis foruma.

  • Čini mi se da smo na dobrom tragu, da smo teoretski i na pragmatskom nivou dobili značajne inpute koji mogu biti jako korisni, zaključio je prof.dr. Kadrija Hodžić, premijer TK.

Nakon Biznis foruma događaj u organizaciji Ekonomskog fakulteta nastavlja i sutra sesijama za mlade poduzetnike i studente, kojima je bio posvećen i značajan dio prvog i drugog dana Internacionalne naučne konferencije nazvane „Ekonomski odgovor i oporavak u odnosu na krizu uzrokovanu pandemijom Covid 19“.

Pročitajte...