Izložba „Mladi – čuvari kulturne baštine i tradicije BiH“oduševila mališane ali i slučajne prolaznike

Organizacija BHcrafts u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“ organizovali su izložbu „Mladi – čuvari kulturne baštine i tradicije BiH“ koja je danas održana na Trgu Slobode u Tuzli.
Danas su članovi organizacije BHcrafts na interesantan i djeci prihvatljiv način na Trgu Slobode uradili prezentaciju i promociju ručno rađenih proizvoda i obavili kratku edukaciju tehnika ručnog rada.
„To i jeste cilj. Djeca su kao male spužve i sve upijaju. Zato je važno da im od najranije dobi govorimo o našoj tradiciji koja je dio našeg identiteta.“ – rekao je Mirza Mulaosmanović, član organizacije BHcrafts koji su organizatori ovog događaja.
Organizatori su ovim sadržajem „Ljeta u Tuzli“ željeli pridonijeti popularizaciji ručnog rada te su najmlađoj populaciji pokušali približiti značaj očuvanja tradicionalnih tehnika ručnog rada, koje predstavljaju važan segment nematerijalne kulturne baštine BiH.
„To je naš identitet. Trebamo znati ko smo i šta smo. To je ono što želimo pokazati i promovisati. Mi promovišemo tradiciju sijele Bosne i Hercegovine“ kaže Mulaosmanović.
Cilj ovog projekta je da se mladima da prilika da se upoznaju sa ručnim radom, istrže svoju kreativnost i da se upoznaju sa bh. tradicijom. Izložba „Mladi – čuvari kulturne baštine i tradicije BiH“, posebno ručno rađene igračke, oduševili su mališane iz Vrtića Aladin, a rukovodstvo vrtića dobilo je ideju da i sami počnu njegovati ovaj vid naše tradicije.
„Drago nam je što smo danas ovdje. Djeca su oduševljeno reagovala. Tradicija je nešto što i mi njegujemo u našem vrtiću ali smo došli na ideju da i mi s djecom ručno pravimo igračke. Jučer smo kupili sav potreban materijal i mislimo da će djeci biti draže da se igraju s takvim igračkama nego sa onim koje možemo kupiti u trgovinama. „ – izjavila je diplomirani pedagog Dženana Ćudić , direktorica PU „Aladin“ Tuzla.
„Meni se jako sviđa ovdje. Vidjeli smo igračke i odjeću koji su napravljeni s puno truda i rada „- rekao je Emir Galešić polaznik vrtića Aladin2.

S njim se slažu i njegovi drugari Lamija Ćatić i Ahmed Dervišević, koje su najviše oduševile ručno rađene igračke.
BHcrafts je nevladina organizacija koja posluje po principu socijalnog poduzetništva, i već duže od 25 godina radi s više od 180 žena, iz cijele BiH.
Koristeći tradicionalne tehnike ručnog rada, ove žene osiguravaju vidljivost bh. tradicije i kulture, istovremeno ostvarujući finansijsku korist za sebe i svoju porodice. BHcrafts osigurava radni angažman žena u dobi od 30 do 60 godina, većinom iz ruralnih područja, sa malim, ili nikakvim šansama za zaposlenje.