Izmjene Zakona o transplantaciji organa konačno na dnevnom redu Parlamenta FBiH

Ova sjednica uslijedit će nakon protesta dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH, koji su krajem oktobra održani u četiri kantona uz poruku kako je najveći problem što nema transplantacija, a u BiH se ukupno 3.000 pacijenata nalazi na dijalizi, dok se godišnje obavi tek 20-25 transplantacija, a i taj broj se stalno smanjuje.

Mnogo je onih koji čekaju transplantaciju i koji zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa/tkiva moraju plaćati liječenje negdje van granica BiH.

U vapaju svih tih pacijenata na protestima je poručeno kako je zakon potreban da bi se spasili ljudski životi.

Podsjetimo, Vlada FBiH je još u februaru prošle godine utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, a do njegovog razmatranja i usvajanja još nikad nije došlo.

Prema riječima Tomislava Žuljevića, predsjednika Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, radi se o samo jednoj izmjeni postojećeg zakona, odnosno članka 30, gdje se uvodi pojam “pretpostavljenog pristanka”.

“Pretpostavljeni pristanak znači da smo svi mi potencijalni davatelji organa, ukoliko se drugačije ne izjasnimo. Dakle, izmjenama i dopunama zakona predviđen je ‘registar nedarivatelja’. Ko god smatra da ovaj zakon nije dobar, a mi mislimo da jeste, imat će mogućnost da se registrira i istakne da ne želi darovati organe nakon svoje smrti. Ukoliko se utvrdi da se ta osoba nalazi u registru nedarivatelja, onda se uopće ne kontaktira porodica i prestaje svaka priča o eksplantaciji. U suprotnom, svi smo potencijalni darivatelji. Naravno, treba naglasiti da se, ako se osoba nije izjasnila prije svoje smrti, kontaktira porodica te osobe kako bi se dobila dozvola za eksplantaciju organa”, pojasnio je Žuljević ranije za Klix.ba suštinu novog zakona.

Pročitajte...