Podignuta optužnica protiv Dalibora Krstovića za ratni zločin u Kalinoviku

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) – Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Dalibora Krstovića, rođenog 2. maja 1972. godine u Sarajevu, nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH i Republike Srbije.

Optuženi  Dalibor Krstović  tereti se za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve bošnjačke nacionalnosti u Kalinoviku 1992. godine.

Krstović se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na bošnjačko stanovništvo na području Kalinovika, u svojstvu pripadnika VRS, došao do škole u Kalinoviku u kojoj su bili zatočeni uglavnom žene i djeca bošnjačke nacionalnosti sa područja Kalinovika, Gacka i drugih mjesta, te izveo žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, kojoj je zaprijetio da će u slučaju opiranja silovati ili ubiti njenu djecu, koja su bila zatočena u istom objektu.

Krstović je nad žrtvom počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, nakon čega je omogućio još jednom vojniku da siluje oštećenu žrtvu.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH provodi istrage u većem broju predmeta, a koje se odnose na ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava u svim krajevima BiH, kao posebno teških ratnih zločina sa teškim posljedicama, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

(RTVTK/FENA) D.V.

Pročitajte...