Izvoz iz BiH porastao za 28,8 posto

U prvih pet mjeseci ove godine izvoz iz BiH iznosio je više od 5 milijardi, što je za 28,8 posto više nego u istom period 2020. godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH. Kako su nam kazali ove brojke ukazuju na to da se naša privreda postepeno oporavlja. Glavno izvozno tržište BiH i dalje su zemlje EU. Kada su u pitanju proizvodi bilježi se porast izvoza proizvoda metaloprerađivačkog sektora i namještaja.

Kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmijeni za prvih pet mjeseci ove godine uočljiv je porast i izvoza i uvoza. U posmatranom periodu izvoz iz BiH iznosio je 5 milijardi i 232 miliona što predstavlja porast od 28,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz iznosio 7 milijardi i 787 miliona KM, što je više za 17,9 posto. Glavno izvozno tržište naše zemlje i dalje su zemlje Evropske unije.

– Od ukupnog izvoza na zemlje EU otpada preko 70 posto. Na drugom mjestu se nalaze zemlje CEFTA-e, ili zemlje naši susjedi. U ostale zemlje taj iznos je daleko manji, i on obuhvata svega desetak posto od ukupnog izvoza. Možemo kazati da su prvi vodeći partneri bosanskohercegovačke privrede Hrvatska, Srbija, Njemačka, Italija, Slovenija, i Austrija, kazao nam je Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza BiH – BHEPA u VTK BiH.

Kako su nam kazali u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, posmatrano u odnosu na proizvode koji se najviše izvoze, bilježi se postepeni oporavak skoro u svim sektorima privrede.

– Prehrambena industrija je i u prošloj godini tokom pandemije uspjela da se održi i da ostvari određeno povećanje u izvozu, i taj trend nastavljen je i ove godine. Međutim, ono što je pozitivno jeste da se povećao i izvoz proizvoda iz drugih sektora koje je pandemija najviše pogodila, posebno metaloprerađivačkog oporavkom određenih tržišta u EU. Drvna industrija i proizvodi namještaja ostvaruju također povećan rast, ističe Ališković.

Vnjskotrgovinska razmjena BiH znak je da se naša ekonomija oporavlja, no kako ističu u Vanjskotrgovinskoj komori naše zemlje, ne smijemo zaboraviti da osim prerađivačkog i izvozno/uvoznog sektora značajan udio u oporavku ekonomije ima i uslužni sektor odnosno sektor turizma, prijevoza, i transporta koji još uvijek nije i neizvjesno je u kojoj mjeri će se desiti njegov oporavak.

(RTVTK)

Pročitajte...