Jačanjem Saradničke mreže do lakšeg rješavanja otvorenih pitanja investitora

Susretom čelnih ljudi Savjeta investitora Federacije BiH i Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) napravljen je još jedan korak na jačanju kapaciteta Saradničke mreže ka bržem i učinkovitijem rješavanju otvorenih pitanja investitora u BiH s kojim se susreću u svom poslovanju.

Program Postinvesticione podrške investitorima (Aftercare) pokrenula je FIPA 2013. godine uz pomoć Međunarodne finansijske korporacije (IFC) članice Grupacije Svjetske banke, uspostavljajući institucionalnu saradnju na svim nivoima vlasti u BiH kroz Saradničku mrežu. Svrha uspostave Mreže je stvaranje mehanizma za identificiranje i što brže rješavanje otvorenih pitanja investitora da bi se omogućio rast i razvoj kompanija u BiH, a time i doprinos održivom ekonomskom razvoju lokalne zajednice.

Svake godine Saradnička mreža se širi kroz uključivanje novih članica.

– Predstavnici Saradničke mreže redovno posjećuju firme sa stranim kapitalom, a nakon detektovanja problema s kojima se susreću u radu, u okviru svojih nadležnosti, iniciraju rad na izmjenama i dopunama zakonskog rješenja u cilju rješavanja otvorenih pitanja – pojašnjava direktor FIPA-e Gordan Milinić.

Kazao je da su od osnivanja do kraja 2016. godine članice Saradničke mreže posjetile 260 kompanija, stranih investitora koji su u BiH do sada uložili tri milijarde i 725 miliona KM te zaposlili 30.602 radnika.

– Ohrabruje i podatak da od ukupnog broja posjećenih kompanija njih 68,2 posto najavljuje reinvestiranje u proširenje postojećih i uvođenje novih proizvodnih linija i usluga – dodao je Milinić.

Osnivanjem i aktiviranjem rada Savjeta za investitore FBiH, u aprilu ove godine, dodatno je ojačan kapacitet i kvalitet Saradničke mreže te uspostavljena potpunija koordinacija i saradnja institucija federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa u oblasti investiranja.

Podržan od Grupacije Svjetske banke i Britanske ambasade u BiH, dio je planiranog unapređenja poslovne klime i konkurentnosti u FBiH zacrtane Reformskom agendom.

– U sastavu Savjeta su predstavnici federalnih i kantonalnih ministarstava, Privredne komore Federacije BiH, Saveza općina i gradova Federacije BiH te predstavnik Vijeća stranih investitora u BiH –  istakao je federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta Zlatan Vujanović na današnjem redovnom polugodišnjem sastanku Saradničke mreže.

Saradnjom se, naglasio je, nastoji uspostaviti partnerski odnos između svih nivoa vlasti u FBiH te ojačati dijalog kroz operativni rad na konkretnim problemima.

– Želimo također ubrzati reformu poslovnog okruženja kroz pojednostavljenje i automatiziranje registracije poslovnih subjekata, ubrzati procedure za pribavljanje dozvola, olakšati izvoz kroz nastavak reformi i jačanje kontrole kvaliteta usklađenog sa zahtjevima EU. Za zaštitu investitora u BiH i njihova reinvestiranja, potrebni su nam bolji zakoni i prakse – zaključio je Vujanović.

Pročitajte...