Jahić: Pandemija je unosan biznis

Dok struka poziva na vakcinaciju protiv korona virusa, građani se plaše reakcija koje vakcine mogu da izazovu. U nekim zemljama privremeno se obustavlja imunizacija vakcinama određenih proizvođača, zbog razvoja plućne embolije kod vakcinisanih osoba. Da li je taj strah od vakcina realan?

Prof. dr. Elmir Jahić, cijenjeni je kardiolog, koji je među prvima bio zaražen korona virusom. Iz te borbe izašao je jači spremniji da pomaže ljudima koji se suočavaju sa virusom koji je postao najveći neprijatelj modernog doba. Profesor Jahić kaže da je oboljenje Covid-19 blisko vezano sa tromboembolijskim komplikacijama. Nakon infekcije korona virusom dolazi do niza upalnih procesa koji dovode do promjena na krvnim sudovima, što za posljedicu ima stvaranje krvnih ugrušaka koji kasnije mogu začepiti krvnu žilu i dovesti do problema organa koje ta krvna žila snabdijeva.

– Vi imate pacijente koji su teško obolili i nalaze se u jedinicama intenzivne njege, koji su smrtno stradali i kod gotovo svih pacijenata su pronađeni, ako ne makro, onda mikro embolijske komplikacije – napominje Jahić.

Prema dostupnim podacima oko 98 posto umrlih od posljednica izazvanih korona virusom u svijetu imalo je tromboembolijsku komplikciju, a svega 2 posto je vezano za upalu pluća bez tromboembolijskih komplikacija.
– Šta je posebno tu otežavajuće za doktore koji rade u intenzivnim njegama, koji tretiraju te pacijente, da čak i terapijske doze, čak i prije nego što su se razvili tromboembolijski incidenti, heparina i svih drugih medikamenata koji se koriste u toj prilici nisu puno koristili – ističe.

Pitanje vakcinacije od velikog je značaja, a zabrinjavajuće je to što naša zemlja još uvijek nije počela sa masovnom imunizacijom, koja je posebno važna za osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, kao jedni od najrizičnijih grupa stanovništva, kao i stare osobe, bi trebali primiti prvi vakcine.

– Vakcinisati se trebaju najprije ove rizične skupine, starije osobe, kardiovaskularni bolesnici, dijabetičari, gojazne osobe, osobe koje su zbog prirode posla izložene radu sa potencijalno zaraženim osobama. U drugoj fazi trebaju se vakcinisati oni koji to žele.

Koju vakcinu odabrati posebno je pitanje, jer je iz ranijih slučajeva poznato da vakcine nose neke nuspojave, ističe profesor Jahić. Napominje i da će nuspojave pokazati neka buduća istraživanja, jer neke dolaze i godinama nakon primanja vakcine, i tad će biti jasnije koje su vakcine bile efikasnije. Prave efekte vakcinacije možemo očekivati nakon što 60 ili 70 posto populacije bude vakcinisano.

Pročitajte...