Javna rasprava o Nacrtu zakona o ugostiteljstvu F BiH

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla danas je održan skup o predloženim zakonskim rješenjima koja su sadržana u Nacrtu zakona o ugostiteljstvu Federacije BiH. Riječ je zapravo o javnoj raspravi nakon čega će uslijediti druga faza, a to je izrada konačne verzije zakona. Predlagač, Federalno ministarstvo okoliša i turizma navodi da Zakon donosi dosta benefita ugostiteljskom sektoru, dok su upućeni u Tuzlanskom kantonu mišljenja, da Nacrt ima dosta nedostataka.
Nacrt zakona o ugostiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine dva doma Federalnog parlamenta usvojila su u aprilu 2018. i septembru 2019. godine. U toku je javna rasprava u koju su se uključila nadležna ministarstva, lokalne zajednice, organizacije i privredni subjekti koji su direktno ili indirektno povezani sa sektorom ugostiteljstva. Predlagač, Federalno ministarstvo okoliša i turizma navodi, da su se pri njegovoj izradi oslanjali na pozitivnu evopsku praksu.
U Ministarstvu za trgovinu, turizam i saobraćaj Tuzlanskog kantona nisu zadovoljni predloženim Nacrtom. Napominju da su tekst prednacrta dobili još 2016. godine kada su proslijedili svoje prijedloge i sugestije. U Nacrtu se vidi da oni nisu uvaženi. To se ne odnosi samo na Tuzlanski, već i na druge kantone koji su dostavili svoje prijedloge, navode iz kantonalnog ministarstva.
Poslije Tuzlanskog, predviđeno je slične stručne skupove održati u još dva kantona. Nakon toga slijedi sublimacija postojećeg Nacrta zakona, kao i svih primjedbi i prijedloga iznesenih u toku javne rasprave, navodi predlagač. Biće to osnov za stvaranje kvalitetnog prijedloga Zakona o ugostiteljstvu Federacije Bosne i Herecgovine.

Pročitajte...