Johnson suspendira parlament uoči Brexita, opozicija govori o ‘državnom udaru’

Britanski premijer Boris Johnson suspendirat će parlament na mjesec dana uoči Brexita, što je razbjesnilo političke protivnike i zaoštrilo najozbiljniju političku krizu u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Uz podršku američkog predsjednika Donalda Trumpa, Johnson je poduzeo dosad najodvažniji korak prema napuštanju Evropske unije do 31. oktobra sa ili bez sporazuma, tako što je odredio novi datum za početak parlamentarne sezone.

Poznat kao kraljičin govor, taj službeni događaj održat će se 14. oktobra i prethodi mu prekid rada zastupničkog doma, što znači da parlament neće zasjedati od sredine septembra do sredine oktobra.

Potez, koji je odobrila kraljica Elizabeta, opoziciji daje manje vremena da onemogući neuredan Brexit, ali i povećava šanse za glasanje o povjerenju Johnsonu i prijevremene izbore.

On također prijeti i uvlačenjem u spor 93-godišnje, političke neutralne kraljice. Johnsonov potez toliko je razbjesnio opozicione čelnike da su pisali poglavarici i zatražili sastanak, piše Reuters.

Kraljica postupa prema savjetima svoga premijera i ne očekuje se da će preuzeti neku aktivnu ulogu. Njen govor na otvaranju parlamenta piše vlada i u njemu iznosi svoj plan rada.

Upitan pokušava li na taj način blokirati političare koji žele odgoditi izlazak Britanije iz EU-a, Johnson je novinarima rekao da je to “apsolutno netačno”.

“Time bi se dalo još vremena objema stranama oko tog ključnog samita 17. oktobra (samit evropskih čelnika), vrijeme u kojem bi zastupnici raspravili Brexit i sva druga pitanja. Radi se o dodatnom vremenu”, izjavio je premijer.

Suspenzija parlamenta izazvala je pomutnju na političkoj sceni, samo nekoliko sedmica uoči jedne od najspornijih odluka u povijesti zemlje.

“Da ne bude zabune, ovo je državni udar na britanski način”, rekao je John McDonnell, drugi čovjek opozicionih laburista.

“Što god ko mislio o Brexitu, jednom kada premijeru dopustite da spriječi puno i slobodno djelovanje naših demokratskih institucija na vrlo ste skliskom terenu”, dodao je.

Engleska crkva smatra da bi haotični Brexit pogodio siromašne, predsjednik parlamenta govori o “uvredi za ustav”, a višestranačka grupa koja se protivi ‘tvrdom’ Brexitu podnijela je službenu predstavku.

No, Johnsonovo kockanje svidjelo se zagovornicima Brexita, uključujući Trumpa koji je rekao da je “Boris upravo ono što je Britanija tražila i dokazat će da je ‘velik’!. Volim Veliku Britaniju”.

Upitana za suspenziju britanskog parlamenta, glasnogovornica Evropske komisije rekla je da je na to pitanje treba odgovoriti Velika Britanija.

Više od tri godine nakon što je Britanija s 52 posto prema 48 posto glasala za izlazak iz EU-a, još uvijek je nejasno pod kojim će uslovima i hoće li uopće druga najveća evropska ekonomija izaći iz bloka u kojem je od 1973.

Johnson obećava da će se Brexit dogoditi 31. oktobra, sa ili bez dogovora s Bruxellesom. Na najnoviji potez odlučio se dan nakon što su se zastupnici koji se protive takvom scenariju sastali da bi smislili kako će ga kroz parlamentarnu proceduru prisiliti da odgodi izlazak iz Unije.

Uz samo jedan glas koji mu osigurava većinu u parlamentu sa 650 zastupnika, članovi njegovih konzervativaca koji se protive izlasku bez sporazuma moraju odlučiti na čijoj su strani.

“Mislim da je vjerojatnije glasanje o povjerenju vladi, jer je nemoguće da se spriječi prerogacija (suspenzija parlamenta). U tom slučaju je ljudima poput mene teško zadržati povjerenje u vladu”, rekao je proevropski konzervativni zastupnik Dominic Grieve.

Predsjednik parlamenta John Barlow, moćni političar koji je dosad pokazao da je spreman prekršiti ustaljena proceduralna pravila kako bi omogućio raspravu o Brexitu, smatra “posve jasnim” da je cilj Johnosnova poteza ograničiti raspravu.

“Suspenzija rada parlamenta bila bi uvreda za demokratske procese i prava zastupnika kao predstavnika naroda”, saopćio je Barlow koji je na referendumu 2016. glasao za ostanak Britanije u Uniji.

Philip Hammond, član Johnsonove stranke i bivši ministar finansija koji je obećao da će spriječiti neuređen Brexit, nazvao je “ustavnom sramotom” slučaj kada vlada ne bi odgovarala parlamentu.

Parlament se s ljetne pauze vraća 3.septembra, a očekivalo se da će zasjedati dvije sedmice prije prekida rada kako bi stranke imale svoje godišnje konferencije. Obično ponovno počinje zasjedati početkom oktobra.

Kraljičin govor 14. oktobra odgodit će povratak zastupnika u klupe i ostaviti im samo dvije sedmice za raspravu prije planiranog izlaska iz Unije 31. oktobra, pojašnjava Reuters.

Parlamentarci koji se protive ‘tvrdom’ Brexitu morat će reagirati brzo, vjerojatno već iduće sedmice ako ne žele ostati bez vremena.

Vijest o suspenziji parlamenta dovela je do oštrog pada britanske funte u odnosu na dolar i euro, jer su je investitori shvatili kao znak da će najvjerojatnije doći do neurednog Brexita i teških posljedica za britansku ekonomiju.

Pročitajte...