Suđenje za zločine u Zvorniku: Dokazi o sistematskom napadu

Na suđenju Cvijanu Tomaniću za zločine počinjene na području Zvornika, Tužilaštvo BiH uložilo je dokumentaciju kojom nastoji dokazati postojanje širokog i sistematičnog napada.

Tužilaštvo je među 40-ak materijalnih dokaza uložilo borbene izvještaje i depeše iz jula i avgusta 1992. godine Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i drugih vojnih formacija, kao i spiskove zatvorenika iz aprila iste godine.

Tužiteljica Dika Omerović je, u dokaze o postojanju širokog i sistematskog napada na području Zvornika 1992. godine, uložila i odluke o osnivanju srpskih političkih organa i vojnih jedinica.

Među dokumentima je i odluka o preuzimanju napuštenih i slobodnih stambenih i poslovnih prostora od 16. maja 1992. godine, kao i davanju ovlaštenja policijskim stanicama u Loznici i Malom Zvorniku (Srbija) za privođenje u policiju u Zvornik.

Osim ove grupe dokumenata, tužiteljica je uložila i zapisnike u vezi sa ekshumacijom na Crnom vrhu i identifikacijom Hajrudina Čerkića i Mehdina Halilovića.

Tužilaštvo BiH tereti Cvijana Tomanića da je, kao pripadnik Zvorničke brigade VRS-a, učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. septembar, prenosi BIRN.