Još 16 pozitivnih osoba na COVID-19 u TK: Koronavirus i među studentima

16 novozaraženih koronavirusom na području TK evidentirana su u posljednja 24 sata. Među novozaraženim je po šest iz Tuzle i Banovića, te po dvije osobe iz Sapne i Živinica. Trenutno je aktivno zaraženih 118. SARS-CoV-2 dosad je “ušao” u nekoliko rudnika uglja te rudnik soli, zatim privatne firme, zdravstvene ustanove, vrtiće te naposlijetku i jedan fakultet.Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić epidemiološku situaciju ocijenila je izuzetno ozbiljnom, istaknuvši da je virus veoma teško kontrolisati.
Konstatovala je i da je doživio svoje mutacije te da lakše prodire u ćelije, kao i da je na ovom kantonu aktivno nekoliko uvezenih slučajeva iz Njemačke i Švedske. Građane je pozvala na pojačan oprez uz obavezno korištenje zaštitnih maski.

Na području TK u posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novih pozitivnih slučajeva na prisustvo koronavirusa. Po 6 pozitivnih osoba je u Tuzli i Banovićima, dok po dvije novozaražene osobe dolaze sa područja Živinica i Sapne. Prema posljednjim informacijama koronavirus potvrđen je i kod studentice Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

– Prema informacijama koje sam dobila od rektorice Hadžigrahić vježbe i ispiti kojima je studentica prisustvovala su održane uz apsolutno pridržavanje mjera i socijalne distance, nošenja zaštitne opreme. Tako da s te strane ne očekujemo neku posebnu komplikaciju epidemiološke situacije. I danas se prikupljaju podaci o svim osobama sa kojima je studentica bila u kontaktu. Vrši se epidemiološka analiza i dalje ćemo postupati u skladu sa situacijom onako kako ona bude, kazala nam je Dajana Čolić, predsjednica Kriznog štaba ministarstv azdravstva TK.

U Tuzlanskom kantonu od početka epidemije do danas evidentirano je 207 pozitivnih osoba na Covid-19, a trenutno je aktivno zaraženih 118. Povećan je i broj hospitaliziranih na UKC-u Tuzla. Hospitalizirano je 10 osoba, dok se jedna nalazi na respiratoru.

– Od ovih hospitaliziranih osoba imamo pacijente i sa srednje teškom i sa težom kliničkom slikom. Ono što želim da iskoristim priliku da još jednom pozovem naše građane, da ih zamolim da poštuju sve preporučene mjere, kako zbog lične zaštite, tako i zbog zaštite svojih najmilijih, dodala je Čolić.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednja 24 sata registrirana su 24 nova slučaja zaraze koronavirusom od testiranih 832 uzorka. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo. U Federaciji BiH trenutno je aktivno 295 slučajeva oboljelih od Covida-19.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužio je da se pojača inspekcijski nadzor provođenja mjera, te dozvolio kantonalnim štabovima uvođenje restriktivnijih mjera. Između ostalog, naloženo je da
Mikrobiološko laboratorijsku dijagnostiku za otkrivanje virusa korona mogu obavljati laboratorije zdravstvenih ustanova koje je verifikovalo federalno Ministarstvo zdravstva i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Jedna od obaveza pravnih i fizičkih lica, koje zapošljavaju više od 20 djelatnika, a nisu donijela krizni plan pripravnosti na pojavu novog virusa treba da to što prije učine da bi uskladili organizaciju rada.

(RTVTK)

Pročitajte...