Za provođenje Programa reformi neophodno usvojiti budžet institucija BiH za 2020. godinu

Provođenje Programa reformi BiH zastalo je zbog neusvajanja budžeta i pandemije koronavirusa, potvrdio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić. Nakon što je Predsjedništvo BiH 19. novembra 2019. godine usvojilo “Program reformi Bosne i Hercegovine” i dokumente dostavilo Ministarstvu odbrane BiH, formiran je tim za provođenje zahtijeva i utvrđen plan potrebnih aktivnosti.

Okvirnim planom provođenja “Programa reformi BiH” iz nadležnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH utvrđene su 72 aktivnosti, dok u 16 aktivnosti Ministarstvo odbrane sarađuje s drugim institucijama Bosne i Hercegovine. Pandemija koronavirusa usporila je realizaciju Programa reformi, ali već krajem prošlog mjeseca Ministarstvo odbrane, ističe resorni ministar, krenulo je s aktivnostima. Međutim, problem je neusvajanje budžeta BiH.

– Bit će itekako problem izvršiti svih 72 aktivnosti koje su planirane Programom reformi Ministarstvu odbrane ako ne bude odobren budžet. Najvjerovatnije da Ministasrtvo odbrane neće uspijeti realizovati svih 72 aktivnosti ako ne bude usvojen budžet. Učinit ćemo sve da rapoloživim sredstvima uradimo ono što je moguće, ali budžet će predstavljati ogroman problem, naglasio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović istakao je da su Oružane snage iskazale svoje budžetske zahtjeve koji su neophodni da bi Program reformi bio u potpunosti implementiran. Prema njegovim riječima o strukturi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine može se govoriti samo uz njihovu modernizaciju.

– Budžetski zahtjev Oružanih snaga BiH za period 2021 – 2023. Za 2021. godinu otprilike mi smo tu tražili novčana sredstva u iznosu od 850 miliona KM, negdje oko 790 miliona za 2021., a oko 800 miliona za 2023. godinu. Mi vrlo jasno znamo šta je potrebno, istakao je Mašović.

Jedna od obaveza BiH na putu ka NATO-u iz Programa reformi je i knjiženje perspektivne vojne imovine na državu, čemu se oštro protive iz entiteta Republika Srpska. Iako su podržali Program reformi najavljuju da neće ispoštovati posljednju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi sa knjiženjem Skladišta Filipovići u Foči.

– Za mene je pitanje uknjižbe vojne imovine prvenstveno pitanje pravne prirode, odnosno legislative koja vrlo jasno prepisuje da odlukom Ustavnog suda vojne lokacije na cijeloj teritoriji BiH moraju se uknjižiti na državu. Hoće li se to uraditi tokom 2020/21/22 godine ne ovisi od Oružanih snaga. To ovisi od posvećenosti drugih instituacija da zaista poštuju pravni okvir koji je osnova svakog demokratskog sistema u svijetu, kazao je generalpukovnik Mašović.

Za BiH je od ključne važnosti da na adekvatan način podrži Oružane snage koje su jedina legalna i legitimna vojna sila države BiH, suverena na cijelom teritoriju i koji rade u interesu svih građana naše države, poručeno je.

(RTVTK)

Pročitajte...