Jurić: Apelujem na građane da se pridržavaju važećih epidemioloških mjera

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva produžio je mjere za suzbijanje koronavirusa zbog evidentnog rasta povećanja oboljelih od koronavirusa u nekoliko kantona u Federaciji BiH. U Kriznom štabu smatraju i da su mjere koje su trebutno na snazi dovoljno stroge, ali ukoliko ih stanovništvo poštuje.

Prema izvještaju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, u kratkom periodu došlo je do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, posebno u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom ali i Tuzlanskom kantonu. U posljednje vrijeme zabilježeno je i drastično nepridržavanje mjera kod stanovništva.

– Mi ćemo imati sljedeće sedmice sastanak Kriznog štaba TK gdje ćemo razmotriti način postupanja u skladu sa trenutnom epidemiloškom situacijom – kaže Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Očekuje se da će u Kantonu Sarajevo biti donesene restriktivnije mjere, a sličan scenarij očekuje i u drugim kantonima u kojima je zabilježen porast oboljelih. U Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva smatraju da je nepoštivanje mjera u posljednjem periodu, kao i slučajevi velikih okupljanja u ugostiteljskim objektima, dovelo do mogućnosti ponovnog uvođenja rigoroznih mjera i eventualnih zatvaranja objekata.

– Tu ćemo morati zauzeti stav na sastanku kriznog štaba. Ono što ćemo sigurno apelirati jeste da se pojača nadzor i kontrola nad provođenjem trenutnih epidemioloških mjera – ističe Jurić.

Građani BiH ipak imaju razloga za optimizam jer naša zemlja ulazi tek u drugi val pandemije, dok neke druge zemlje Evrope bilježe ulazak u četvrti val, uprkos početku vakcinacije stanovništva.