Jurić: Odziv na vakcinaciju nije na zadovoljavajućem niovu

Zastupnici u Skupštini TK prihvatili su danas Informaciju o aktuelnoj situaciji u vezi sa pandemijom korona virusa na području Tuzlanskog kantona. U posljednja tri dana na području TK preminulo 18 osoba od posljedica zaraze korona virusom. Na osnovu podataka UKC-a Tuzla, evidentno je da 90 odsto preminulih od posljedica COVID -a nisu bili vakcinisani. U TK je tokom vikenda evidentirano 184 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Epidemiološka situacija na TK i dalje je nepovoljna, kaže ministar zdravstva TK, Božo Jurić. Broj dnevno novozaraženih je i dalje visok, kao i procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih i iznosi blizu 30 posto. Istovremeno raste i broj hospitalizovanih pacijenata na UKC-u Tuzla.

  • Odziv na vakcinaciju nije na zadovoljavajućen nivou. Pokušavaju se poduzeti određene mjere i aktivnosti da se vakcinacija učini što dostupnijom građanima – naglašava Jurić.

Do sada je na Tuzlanskom kantonu prvom dozom vakcinisano skoro 32 posto građana, dok je drugom vakcinisano njih nešto više od 6 posto, treću dozu do sada su primila 173 građanina TK. U posljednjih mjesec na TK na snazi su nove epidemiološke mjere, koje su dovele do stabilizacije širenja virusa.

  • Mi nemamo neki dalji eksponencijalni rast kada je u pitanju broj novooboljelih. Zdravstveni sistem nije ugrožen.

U posljednja skoro dva mjeseca zbog kovida je hospitalizovano 995 osoba, a preminulo je 316 osoba. Na osnovu podataka UKC-a, vidljivo je da 90% umrlih nisu bili vakcinisani. Prisustvo više hroničnih bolesti je jedan od faktora koji direktno utječu na smrtni ishod, navodi se u današnjoj informaciji. U 84% smrtni ishod registriran u dobnoj skupini starijih od 65 godina.

Pročitajte...