Nizozemski premijer Rute demonstrante nazvao “idiotima”

Nizozemski premijer Mark Rutte osudio je ponašanje demonstranta koji su divljali gradovima širom te zemlje prethodnog vikenda u protestima koji su postali nasilni.

Više od 100 osoba uhapšeno je tokom tri noći nasilja, a policija je otvarala vatru na demonstrantr u Rotterdamu u petak.

– To je bilo čisto nasilje pod krinkom protesta – izjavio je Rutte, reagujući na najteže nemire otkako je uvođenje prvog lockdowna dovelo do nemira širom zemlje u januaru.

– Mnogo je nemira u društvu jer se suočavamo s problemima koje nam donosi koronavirus toliko dugo. Nikada, međutim, neću prihvatiti da idioti provode čisto nasilje jer su nezadovoljni – izjavio je Rutte.

Tridesetak osoba uhapšeno je u nedjelju nakon što su deseci uhapšeni u prethodna dva dana, dok je masa mladih buntovnika palila gume i bacala kamenice.

Grupe demonstranata bacale su kamenice na policijske automobile.

Nasilje je izbilo u Rotterdamu u petak navečer, kao protest protiv vladinih planova da zabrani pristup javnim mjestima većini ljudi koji nisu vakcinisani.

Iako su neke restriktivne mjere ponovo uvedene u Nizozemskoj 13. novembra, nedavne brojke zaraženih prošle sedmice su porasle na najviše nivoe od izbijanja pandemije.

To je prinudilo nizozemske bolnice da ograniče redovnu medicinsku njegu i izvršilo je pritisak na vladu da poduzme i jače mjera kako bi osiguralo da medicinska njega bude dostupna za sve hitne slučajeve, prenosi Reuters.

Pročitajte...