Kadrić: Pred Brčko distriktom BiH je godina reformi i priprema za velike infrastrukturne projekte

Konstituirajuća sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH održana je 23. decembra na kojoj je za novog gradonačelnika izabran Esed Kadrić iz SDA. Novi gradonačelnik najavio je da će 2021. godina za Brčko distrikt BiH biti godina velikih projekata i reformi, a odmah po preuzimanju mandata počelo se sa intenzivnim radom na pripremi novog Budžeta za 2021. godinu. Najavio je i donošenje Zakona o oporezivanju igara na sreću, ali i značajnija ulaganja u privredu.

Novinarka: Devleta Brkić

Novoizabrani gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić nedavno je preuzeo dužnost nakon što je dobio podršku Skupštine. U prvom obraćanju javnosti nakon preuzimanaja dužnsosti najavio je da će 2021 – a, biti godina reformi i priprema za realizaciju velikih značajnih infrastrukturnih projekata.

Novi gardonačelnik Brčko distrikta BiH najavio je da će jedan od prvih zadataka biti rad na jednoj značajnijoj reformi uprave, a koji će omogućiti funkcionalniji pristup i kvalitetniji odnos prema korisnicima javnih usluga. Kada je riječ o značajnijim infrastrukturnim projektima gradonačelnik Esed Kadrić kazao nam je da će nastojati okončati izgradnju gradskog stadiona.

– Moramo iznaći načina kako osigurati 14 miliona KM, možda već u ovom budžetu, jer imamo svu neophodnu dokumentaciju spremnu. Imamo planove, lokaciju, idejno rješenje urađeno. Imamo i obezbijeđena sredstva od 4 miliona KM za multifunkcionalnu dvoranu koja će podrazumijevati i zatvoreni bazen. To su sve neki sadržaji neopohodni ovoj lokalnoj zajednici. Nastavljamo sa aktivnostima, odnosno radom na jednom integralnom projektu, velikom mega projektu uređenja obale rijeke Save i izlazka dodatno grada na Savu i korištenje njenog potencijala, istakao je Kadrić.

S obzirom na to da prethodna Vlada nije izradila nacrt budžeta, pred novim gradonačelnikom i novom Vladom, je veliki posao izrade i usvajanja budžeta do kraja trećeg mjeseca 2021. godine, a koji će zasigurno biti na nižem nivou zbog smanjenja prihoda od PDV-a kao direktnom posljedicom pandemije. Kadrić ističe da Budžet Brčko distrikta 85 posto iznosi od povrata PDV-a, odnosno zagarantovanog procenta od 3,55 posto.

– Imam namjeru sagledati mogućnosti da se pristupi varijantama obezbijeđivanja nekih vlastitih prihoda. I prvu aktivnost koju sam istakao, a za koju mislim da će biti otpora, ali idem u taj posao, jeste donošenje Zakona o oporezivanju igara na sreću. Neki lobi će pretpostavljam kočiti taj proces, ali neću odustati da se u taj sektor u Brčkom kvaliteno uredi, dodao je gradonačelnik Kadrić.

Jedan od prioriteta jeste i pitanje ekonomskog i privrednog razvoja Brčko distrikta BiH. Već je, naglašava naš sagovornik, potpisan sporazum za uspostavu slobodne ekonomske zone u saradnji s poslovnom grupacijom “Studen-Holding“.

– S njima ćemo raditi jednu poslovnu, bezcarinsku zonu i već ovih dana na Parlament ću uputiti tu odluku o jednoj specijalnoj pogodbi na prosturu bivše američke baze, i to je jedna jako dobra inicijativa koja će podrazumijevati već u startu 10 mil KM ulaganja, i negdje oko 200 radnih mjesta, kazao nam je naš sagovornik.

Novoizabarani gradonačelnik poručio je da će učiniti sve što je potrebno kako bi se Brčko distrikt BiH otvorio prema investitorima. Podsjetimo, nova Vlada Brčko distrikta BiH imenovana je 31. decembra. Rok za ulaganje veta na nekog od članova Vlade ističe 15.januara.

(RTVTK)

Pročitajte...