Očitovao se Ured visikog predstavnika u BiH u vezi sa događajima od 31.12.

RTV TK u ekskluzivnom je posjedu odgovora Visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka na političke događaje na TK od 31. decembra 2020. godine. S tim u vezi, za sazivanje sjednice koju je održala Parlamentarna većina, smatra OHR, nisu ispunjeni neophodni zakonski uslovi, te se akti doneseni na toj sjednici ne mogu smatrati validnim. OHR smatra i da nije bilo opravdano da Vlada TK prihvati nastanak vanrednih prilika. Pozvali su i predsjednika Skupštine TK, Žarka Vujovića, da hitno sazove sjednicu Skupštine TK u cilju usvajanja zakonodavnih akata, koji su od ključnog značaja za građane TK. U telefonskom razgovoru, Vujović je za RTV TK rekao da će sjednica biti održana u petak.

U odgovoru Visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka, osim analize toka događaja, navodi se da povodom sazivanja, kako je OHR naziva, paralelne sjednice Skupštine TK, koju je održala nova Parlamentrana većina, nisu ispunjeni uslovi propisani Poslovnikom o radu Skupštine TK, a to su da Sjednicu saziva zamjenik predsjednika Skupštine isključivo u slučaju kada je predsjednik spriječen da to učini ili kada predsjednik odbije da sazove sjednicu. S tim u vezi, za sazivanje sjednice koju je održala Parlamentarna većina, smatra OHR, nisu ispunjeni neophodni zakonski uslovi, te se akti doneseni na toj sjednici ne mogu smatrati validnim. OHR smatra i da nije bilo opravdano da Vlada TK prihvati nastanak vanrednih prilika niti da preuzme ovlaštenje za donošenje propisa koji inače spadaju u nadležnost Skupštine TK. Ističu da je ključ u rješavanju ove situacije u rukama Skupštine TK, te pozivaju organe vlasti da hitno sazovi sjednicu Skupštine TK u cilju usvajanja zakonodavnih akata, koji su od ključnog značaja za građane TK.

– Ja ću sjednicu Skupštine TK sazvati sljedeće sedmice, najvjerovatnije u petak – rekao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Danas su i dva ministara Saveza za bolju budućnost u Vladi TK, Elvir Rožnjaković i Edin Buševac, podnijeli ostavke. U obrazloženju njihove odluke navedeno je da je Vlada TK, na ranijim sjednicama Skupštine TK, smjenjena, jer je za tu smjenu glasalo 18 poslanika. Napominju da ta odluka nije provedena, jer dio rukovodstva Skupštine istu ne priznaje. Naglašavaju i da je novonastala situacija dovela do blokade u radu Vlade TK. Podsjećamo, Rožnjaković je bio ministar prostornog uređenja i zaštite okolice, dok je Buševac bio na čelu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK.