Kako klimatske promjene utiču na klimu u BiH?

Bosna i Hercegovina nalazi se u umjerenom klimatskom pojasu. Kako nam je kazao metrolog Bakir Krajinović nalazimo se u jednom od najpovoljnijih klimatskih prostora sa 4 godišnja doba. Krajinopvić podsjeća da su svi koji se nalaze u mediteranskoj klimi podložni promjenama klime.

Klimatske promjene i sve očigledniji temperaturni ekstremi praćeni obilnim snjegovima, poplavama, sušama i požarima postali su tako uočljivi da su meteorologija i klimatologija veoma brzo od specijalističkih naučnih disciplina postale dio svakodnevnice..

“možmo da vidimo nekoliko desetina hiljada godina da je sjever Evrope sve više zimi immao više temperature zraka, što  naravno dovodi do topljenja i leda i snijega utom dijelu evrope, a jug evrope je ljeti sve više topliji, što upravo dovodi do velikih suša evo vidimo požara na mediteranu pa naravno i u BiH i zemljama okruženja”.-prof.dr.sc. Nedim Suljić dipl.ing.građ. prodekan za naučno istraživački rad

 

Danas veliki dio čovječanstva svoje svakodnevne životne obaveze usklađuje sa prognozom stručnih i sve elokventnijih meteorologa.  Meterolog Bakir Krajinović  je kazao da se sve češće nadmašuju rekordi u temperaturi zraka, kao i  oni u pojavama bujičnih poplava, koje su uzrokovane velikim količinama padavina, ali koje će se uskoro dešavati na našim prostorima.

“ mi koji se nalazimo na mediteranskoj regiji smo jako podložni promjenama klime na ovim prostorijama, sve te promjene  se i danas osjetimo i sve te promejene idu u jednom negativnom smjeru, , a taj smijer se odražava na pojavi ekstremnih meteroloških nepogoda na našim prostorima nadmasenim rekordima iz godine u godinu iz mjeseca u mjesec i sve to je ono što donose klimatske promejene na naše prostore”. – Bakir Krajinović- meterolog FHMZ

Meterolozi su stava da je u BiH temperatura porasla za jedan cijeli stepen,  slično kao na globalnom nivou i imamo posljedice kakve danas osjetimo. Profesor Nedim Suljić naglašava da klimatski scenarij za budućnost nije svijetao. Promjena temperature za čak četiri stepena u plusu do 2 100 godine, pokazuje na to da nas očekuje još ekstremnije elementarne nepogode.