Kako se nositi s ubodima insekata?

Ubodi insekata i krpelja realnost su u proljetne i ljetne dane. Ljekari u Službi hitne medicinske pomoći Tuzla, ne bilježe dosta intervencija, prema broju ljudi koji odlaze i borave u prirodi. Kako bi takve rizike sveli na najmanju moguću mjeru, treba se držati ipak nekih, jednostavnih mjera opreza i čuvanja zdravlja.

Većina uboda insekata nisu tako opasni i ne uzrokuju veće posljedice po zdravlje.  Izazivaju samo manju nadraženost i lokalne reakcije na mjestu uboda kraćeg trajanja.

Osobe sklone alergijskim reakcijamaposlije uboda insekta moraju najprije potražiti stručnu pomoć ljekara. Za njih ubod ineskta može biti imati teže i ozbiljne posljedice – jače oticanje, čak i vrlo ozbiljnu alergijsku reakciju koja se zove anafilaktički šok, navodi doc. dr Hajriz Alihodžić, specijalista urgentne medicine DZ Tuzla.

Za ublažavanje simptoma lokalne reakcije uboda insekta može se na mjesto uboda staviti hladan oblog ili izvaditi žaoka koju iza sebe ostavi pčela, ali ne i osa i stršljen.

Protiv uboda insekata možete se sačuvati prikladnom odjećom i obućom, ali i preparatima koji tjeraju insekte svojim za njih neugodnim mirisima. A ako znamo da smo osjetljivi na ubod nekog insekta, važno je izbjegavati jake mirise parfeme, kao i predug boravak u prirodi.