Kakvo je stanje u covid bolnici UKC-a Tuzla?

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata evidentirano je 726 slučajeva koronavirusa, a preminule su 73 osobe. U Tuzlanskom kantonu je 84 novoboljela osoba od COVID-a. Preminuo je jedam muškarac iz Gradačca. Hospitalizirano je 146 covid pozitivnih pacijenata, dok je 14 na mehaničkoj ventilaciji. Kakvo je stanje u covid bolnici UKC-a Tuzla razgovarali smo sa prof. dr. Šekib Umihanićem, pomoćnikom direktora za medicinske poslove.

Novinarka: Devleta Brkić

U proteklih nekoliko sedmica došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH. Početkom oktobra broj pozitivnih iznosio je oko 4 posto od ukupnog broja testiranih, dok taj broj trenutno iznosi blizu 45 posto. To je kao posljedicu imalo i povećanje broja hospitaliziranih covid pozitivnih osoba. Trenutno je hospitalizirano 160 pacijenata.

– Ti pacijenti dolaze u jednom izuzetno teškom stanju, i primjetno je da dolaze u popodnevnim satima. Imam osjećaj da u domovima zdravlja, covid ambulante nisu još uvijek u dovoljnoj mjeri dobro organizovane, tako da imamo nepokrivenost u tom vremenu poslije redovnog radnog vremena u tretmanu tih pacijenata. Također pacijenti koji bi trebalo da se testiraju u domovima zdravlja, ti laki klinički oblici, primjetno je da se upućuju u Klinički centar i na taj način nam popunjavaju kapacitete prostorne u prijemnim ambulantama i opredjeljeni su na jedno duže čekanje laboratorijske obrade. Samo rengensko snimanje radi se vrlo brzo, međutim pacijenti čekaju minimalno oko 2/3 sata na izradu laboratorijskih nalaza, kazao nam je Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Prema odluci Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva tuzlanski UKC obezbijedio je dodatnih 30 posto kapaciteta Kliničkog centra. Ukoliko dođe do novog pogoršanja epidemiološke situacije…

– Sljedeći korak je pretvaranje Klinike za plućne bolesti u covid bolnicu, a onda u svim ostalim klinikama je određeno po nekoliko bolesničkih soba da se mogu pretvoriti u tzv. covid odjeljenje ukoliko bude potrebe. Na svu sreću, još uvijek se nismo opredijelili na taj korak, jer još uvijek imamo prostora u Klinici za zarazne boelsti, a također i u Klinici za plućne bolesti, dodao je Umihanić.

Na danas održanoj sjednici Kriznog štaba donesen je zaključak da je potrebno angažovati dodatno medicinsko osoblje, kako u covid bolnici Klinike za zarazne bolesti, tako i u covid bolnici Klinike za plućne bolesti.

– U tom pravcu bi trebalo ići prema Ministarstvu zdravstva, da Vlada TK odobri primanje novih zdrvastvenih radnika na 120 dana. Također, doći će i do preraspodjele naših zdravstvenih radnika koji su uposlenici Kliničkog centra. To znači da sa određenih klinika, koje rada sa smanjenim kapacitetom, dođe do interne preraspodjele radnika odnosno uposlenika u ove covid bolnice, istakao je naš sagovornik.

Na području Tuzlanskog kantona od početka epidemije do danas preminulo je 245 osoba, dok 4.702 oporavljenih.

(RTVTK)

Pročitajte...