Fauci: Vijest o efikasnosti američke vakcine protiv COVID-19 impresivna

WASHINGTON, 16. novembra (FENA) – Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti izjavio je u ponedjeljak kako je vijest da je vakcina protiv COVID-19 farmaceutske kompanije Moderna 94,5 posto efikasna „uistinu prilično impresivna“

Dr. Anthony Fauci, čelnik Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio je za program „Today“ TV mreže NBC da su nalazi Moderne, skupa sa sličnim rezultatima o vakcini farmaceutske kompanije Pfizer u prošloj sedmici nešto što nam predskazuje da će epidemija biti pod kontrolom.

– Do sada imamo dvije vakcine koje su prilično efikasne, tako da mislim da je to zaista snažan korak naprijed u našim naporima da ovu epidemiju stavimo pod kontrolu – kazao je Fauci.

Upitan o vremenskom okviru za vakcinacije ljudi, Fauci je predvidio da će do kraja decembra doze vakcina biti dostupne za ljude koji su u visokom riziku od koronavirusa.

On je, međutim, kazao da su platforme ostalih vakcina istražene veoma intenzivno, dajući mu nadu da će dvije od takvog tipa vakcina također biti efikasne, prenosi AP

Pročitajte...