Kalabić: Čitavo vrijeme mi je onaj strah lebdio u glavi da se neće iskomplikovati

Anksioznost, depresija, problemi sa snom, suicidne misli… Ovo su samo neke od psiholoških posljedica koje je sa sobom donijela pandemija korona virusa. Sačuvati mentalno zdravlje tokom pandemije korona virusa važno je skoro jednako kao i pridržavati se uputa i savjeta Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih nadležnih institucija, kažu stručnjaci.

Oni koji su najviše izloženi mogućoj zarazi od korona virusa su zdravstveni radnici. Sa ovim virusom trenutno se bori i doktor Zlatko Kalabić, specijalista neuropsihijatar, šef Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Tuzli. Spoznaja da je pozitivan nije mu bila ugodna…

– Moram reći da ima čovjek neki strah, mada ja nisam imao neke teške simptome. Dobio sam temperaturu. Imao sam glavobolje, imao sam bolove u kostima. osjetio sam malaksalost. Nakon par dana sam izgubio miris. Međutim, čitavo vrijeme mi je onaj strah lebdio u glavi da se neće iskomplikovati – kaže Kalabić.

U takvim trenucima najvažnija je podrška prijatelja te iskren razgovor o strahovima i tegobama sa kojima se suočavamo. Problem sa korona virusom je činjenica da smo izolovani od ostatka svijeta, što dovodi do mnogih psiholoških posljedica. No, njih nisu lišene ni zdrave osobe, koje se boje da ne budu zaražene. Pandemije se mogu uporediti sa destrukcijom koju proizvede rat, kaže prof. dr. Esmina Avdibegović sa Psihijatrijske klinike UKC-a Tuzla.

– Svako od nas može za sebe učiniti jako puno. Počev od toga da se prije svega pridržava preporučenih mjera, kao nešto što je obavezno. Drugo da uspostavi dnevnu rutinu – dodaje Esmina Avdibegović, šefica Odjeljenja za traumatske stresne poremećaje Klinike za psihijatrsijske bolesti UKC-a Tuzla.

Centar za mentalno zdravlje Tuzla od početka pandemije na usluzi je građanima, koji osjećaju strah zbog prisutnosti virusa. U posljednjih mjesec povećan je broj pacijenata kod kojih je došlo do pogoršanja psihološkog stanja.

– Šta to znači? Znači osoba koje su se ranije liječile od nas došlo je do pogoršanja anksioznosti, depresivnosti i psihičkih drugim poremećaja, a osobe su se nama prvi put javljale koje su tražile pomoć – ističe Kalabić.

Stručnjaci predlažu i da se okrenemo hobijima. Održavamo kontakt sa bliskim ljudima… Važno je biti aktivan i zadržati pozitivan stav. U slučaju bilo kakve krize potražiti pomoć stručnjaka. U ovakvim situacijama treba biti solidaran, iskazati empatiju i pružiti pomoć onima kojima je potrebna, jer život je iznad svega.

Pročitajte...