Kampanja solidarnosti protiv pandemije u Turskoj za tri dana prikupila 128 miliona dolara

– Riječ je o kampanji koju je u ponedjeljak navečer pokrenuo turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je tom prilikom kazao da se odriče sedam mjesečnih plaća u korist kampanje

ANKARA (AA) – Nacionalna kampanja solidarnosti za borbu protiv pandemije COVID-19 u Turskoj za tri dana je prikupila blizu 128 miliona dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćila je večeras da je u okviru kampanje dosad sakupljeno 847 miliona turskih lira (blizu 128 miliona dolara).

Riječ je o kampanji koju je u ponedjeljak navečer pokrenuo turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je tom prilikom kazao da se odriče sedam mjesečnih plaća u korist kampanje.

Erdogan je početak kampanje objavio nakon sjednice članova kabineta koji su za kampanju donirali ukupno 5,2 miliona lira (791.000 dolara).

Cilj kampanje je osigurati dodatna sredstva za pomoć kategorijama stanovništva koje je najteže pogođeno pandemijom.

Kampanja je za kratko vrijeme naišla na veliki odjek u Turskoj.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins u svijetu je koronavirusom zaraženo više od milion ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 51.485 oboljelih, a izliječeno je blizu 209.000 zaraženih osoba.

U Turskoj je koronavirusom zaraženo 18.135 ljudi. Umrlo je 356 oboljelih, a izliječeno je 415.

Pročitajte...