Kanjon Matka, prirodno čudo u Makedoniji i raj za avanturiste

– Kanjon, koji se nalazi 15 kilometara od Skoplja, karakteriše čist zrak, bogata flora i fauna, tople zime i umjerena ljeta, što ovaj predio čini jednim od najljepših makedonskih bisera

SKOPLJE (AA) – Matka, uzani kanjon donjeg toka rijeke Treske, smješten 15 kilometara sjeverozapadno od Skoplja, jedna je od najpopularnijih avanturističkih destinacija na otvorenom u Makedoniji, u čijoj blizini se nalaze brojni živopisni srednjovjekovni manastiri, pećine, šume i zelene doline koje sve više privlače domaćih i stranih turista, piše Anadolu Agency (AA).

Kanjon je okružen planinarskim vrhovima iznad 1.000 metara, šumom, zelenim dolinima i pašnjacima. Područje karakteriše čist zrak, bogata flora i fauna, tople zime i umjerena ljeta, što ovaj predio čini jednim od najljepših makedonskih bisera.

Kanjon se prostire na oko 5.000 hektara i stanište je raznih biljaka i životinja, od kojih su neke endemske vrste za ovo područje.

Oko 20 posto biljnog života može se naći samo u ovom kanjonu, koji je također stanište 77 endemskih vrsta leptira. Pećine kanjona nastanjuje i velika zajednica slijepih miševa.

Vozeći se brodićem ili kajakom kroz kanjon posjetioci mogu uživati u nesvakidašnjem prirodnom okruženju, mirisu biljaka i cvrkutu brojnih ptica koje tamo žive.

Zahvaljujući dobrom položaju u blizini Skoplja, kanjon privlači lokalno stanovništvo, ali i turiste iz čitavog svijeta, posebno one avanturističkog duha.

Kanjon Matka je i najbolje planinarsko područje Makedonije, a odlikuju ga dvije okomite jame, koje se spuštaju u dubinu od 35 metara i pravi su izazov za alpiniste.

Matka, uzani kanjon donjeg toka rijeke Treske, smješten 15 kilometara sjeverozapadno od Skoplja, jedna je od najpopularnijih avanturističkih destinacija na otvorenom u Makedoniji, u čijoj blizini se nalaze brojni živopisni srednjovjekovni manastiri, pećine, šume i zelene doline koje sve više privlače domaćih i stranih turista ( Murat Öner Taş – Anadolu Agency )

Kajakarenje na rijeci Treski je takođe popularan sport, kao i ribolov i plivanje. Rijeka je poznata po uređenoj stazi za treninge i takmičenja u kajaku.

Posebnu pažnju privlače i pećine, kojih na tom području ima deset, a od kojih je najkraća dužine 20 metara, a najduža 176 metara.

Najpoznatija među pećinama je Vrelo, koja je nominovana na takmičenju novih Sedam svjetskih čuda i došla je do polufinala. Aktuelna dubina nije definisana, ali se pretpostavlja da je veća od 330 metara i time se pećina Vrelo računa kao najdublja podvodna pećina u Evropi.

Pročitajte...