Kantonalna uprava za inspekcije Tuzča: Povećan broj prekršitelja u ugostiteljstvu

U borbi protiv šrenja koronba virusa dodatne mjere kriznih štabova ministarstva zdravstva u Federaciji nalažu i pojačan inspekcijski nadzor u tržnim centrima i ugostiteljskim objektima. Kako doznajemo u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzla, na području TK samo u avgustu je izdato 47 prekršajnih naloga ukupne vrijednosti oko 60 hiljada KM. Od naredne sedmice, s početkom školske godine akcenat će biti na kontroli javnog prijevoza i školskih objekata.
U uslovima epidemije korona virusa težište inspekcijskih nadzora je u ugostiteljskim objektima. Inspektori su kontrolisali poštivanje donesenih higijensko-epidemioloških mjera. U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove doznajemo da je u posljednje vrijeme došlo do povećanog broja prekršitelja. Najviše ih je u ugostiteljstvu.
U Inspekcijama kažu da im nije svrha kažnjavanje građana i privrednih subjekata, nego zaštita stanovništva. Iako prvo idu sa upozoravanjem, ipak ponovljene prekršitelje, kažnjavaju. Kazne se kreću od 100 KM za fizička lica do 10 hiljada KM za pravne subjekte.
Intenzivne inspekcijske kontrole bit će nastavljene i u predstojećem periodu. S obzirom da nam predstoji hladno vrijeme akcenat će biti na zatvorenim prostorima. Nadležni poručuju da je neophodno je da pokažemo i maksimalnu individualnu i kolektivnu odgovoronost, počev od najmlađih do najstarijih, jer očigledno je da virus ne bira.