Kantonalni štab CZ odobrio 900 hiljada KM za nabavku medicinske opreme

U Tuzlanskom kantonu nema zaraženih koronavirusom, potvrđeno je na preskonferenciji Kantonalnog štaba civilne zaštite. U kućnoj izolaciji nalazi se preko 3000 osoba, a do sada je na UKC Tuzla urađeno 51 testiranje i svi nalazi su negativni. Komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Mustafa Šakić, izjavio je da Tuzlanski kanton trenutno raspolaže sa 52 respiratora, te da je u planu nabavka dodatnih 13 uređaja za mehaničku ventilaciju.

Autor: Devleta Brkić

Donesena je odluka kojom je odobreno 900.000 maraka za nabavku medicinske i zaštitne opreme, u cilju poduzimanja mjera zaštite stanovništva od pandemije koronavirusa. U saradnji sa Direkcijom robnih rezervi osigureno je skladište u kojem će biti smještena dezinfekcijska sredstva.

– Trećinu tih sredstava donirali smo UKC Tuzla, trećinu MUP-u TK, i trećinu kantonalnim institucije i općinama, istakao je Mustafa Šakić, komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Fabrici detrdženata Dita Tuzla Vlada TK dala je saglasnost za proizvodnju etilalkohola koji će se upotrebljavati kao sirovina u svrhu proizvodnje dezinfekcionih sredstava.

Šakić kaže da su obezbijedili 96 testova na koronavirus, 7.000 maski i 2000 pari rukavica UKC-u Tuzla. U stalnom zasijedanju Kantonalnog štaba civilne zaštite, precizirani su i planovi za naredni period.

Pored šatora za trijažu koji su danas postavljeni ispred UKC-a Tuzla, komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite navodi da će jedan šator postaviti u blizini Brčko Distrikta, na ulazu u Gradačac, tačnije u mjestu Vučkovci.

– Imamo situaciju da šatora nema na Graničnom prijelazu Orašje. Imamo situaciju da ne postoji šator na GP Orašje, tako da ljudi izbjegavaju ostale GP i dolaze u Orašje, gdje prolaze bez nekog ozbiljnog pregleda, naglasio je Šakić.

U cilju sprečavanja nestašice životnih namirnica, naređeno je da supermarketi i hipermarketi na području Tuzlanskog kantona ograniče jednokratnu kupovinu na maksimalno 25 kilograma brašna i pet litara ulja po jednom kupcu.

Također, na osnovu odluke Federalnog štaba Civilne zaštite, ministar trgovine , turizma i saobraćaja TK Edin Buševac donio je naredbu da se obustavlja javni linijski i vanlinijski prevoz putnika na području ovog kantona. Naredba stupa na snagu 21. i traje sve do 31. marta.