Kantonalno tužilaštvo: Proširena istraga protiv Vesne Švancer

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo  je naredbu o proširenju istrage protiv Vesne Švancer (47) iz Zenice, dopredsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta FBiH,  koja je osumnjičena da je počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Podsjećamo, pripadnici Federalne uprave policije  su po nalogu ovog Tužilaštva 20. aprila 2018. godine lišili slobode Vesnu Švancer,  koja je tada osumnjičena da je tokom 2017. i 2018. godine u tri situacije odobravala isplate bespovratne pomoći iz budžeta Parlamenta FBiH jednom fizičkom licu i jednom udruženju građana u iznosima od 2.000 do 3.000 KM,  te je zloupotrebom  polažaja  preko posrednika i članova udruženja koje je organizirala, tražila i uzimala za sebe ili članove udruženja  polovinu ili veći dio isplaćenih bespovratnih novčanih sredstava.

Po prijedlogu ovog Tužilaštva Općinski sud Tuzla je u aprilu odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Švancer. Postupajući tužilac je ovom Sudu stavio prijedlog da se za Švancer produži mjera pritvora za još dva mjeseca.

Provođenjem istražnih radnji u prethodnom periodu pripadnici FUP-a i postupajući tužilac su dokumentovali da je Švancer u još pet situacija, po istom modalitetu, tokom 2016. i 2017. godine, za tri fizička lica i dva udruženja građana odobrila isplate bespovratne pomoći, te preko pomagača i članova udruženja, tražila i za sebe uzimala veći dio iznosa koji su prethodno isplaćeni.

Također, jučer je slobode lišena Azra Džafić (31) iz Visokog,  zaposlena kao vozačica u Parlamentu FBiH, koja je osumnjičena da je  bila član grupe koju je organizirala Švancer, te da je bila pomagač u četiri situacije u kojima je Švancer uzimala za sebe novac od bespovratne pomoći koju je odobravala. Osumnjičena je danas predata u nadležnost Tužilaštva gdje  će biti ispitana te će se razmotriti zakonski razlozi za predlaganje  pritvora i u odnosu na ovo lice.

Dakle, ovo Tužilaštvo vodi istragu protiv Vesne Švancer,  koja je osumnjičena da je organizirala grupu ljudi kako bi zloupotrebom položaja, ona i članovi grupe-pomagači, u Tuzli, Sarajevu i Visokom,   od korisnika bespovratne pomoći u osam situacija tražili i uzimali polovinu ili veći dio isplaćenh iznosa i zadržavala novac za sebe u ukupnom iznosu od oko 13.000 KM.

Uz Švancer, istraga je otvorena i protiv Azre Džafić, Saida Kapetančića  i jednog za sada nepoznatog lica, za krivično djelo udruživanja i pomaganja pri zloupotrebi položaja, odnosno da su bili članovi udruženja  te su  po nalogu Švancer  uslovljavali fizička lica ili udruženja građana da se određeni iznosi isplaćenih  bespovratnih sredstava vrate Vesni Švancer ili njima.

Istraga u ovom predmetu će se nastaviti i u narednom periodu.

Pročitajte...